Nagyvilág

„Nem vagyok olyan borzalmas ember” – mondta a horrorfogorvos

A Franciaországban illegálisan praktizáló holland férfi több mint száz páciensét csonkította meg.

Bíróság elé állt Franciaországban a „horrorfogorvos” néven elhíresült Jacobus Marinus van Nierop, akit azzal vádolnak, hogy megcsonkította több mint száz páciensét.

Van Nierop a Nevers melletti Chateau-Chinonban kezdett praktizálni 2008-ban. Mint kiderült, rendelőjét hamis papírokkal nyitotta, alaposan túlszámlázta szolgáltatásait és direkt rosszul dolgozott, hogy többször kelljen hozzá járniuk a pácienseknek.

A férfit megvádolták azzal, hogy csalást követett el a francia társadalombiztosítás kárára, és tudatos erőszakkal okozott betegeinek maradandó károsodást. Egy volt női páciense azt mondta: engedélye nélkül húzta ki a fogorvos nyolc fogát, egy másik pedig arról számolt be, hogy ahelyett, hogy letisztította volna a fogait, lecsiszolta azokat.

Van Nierop ügyvédje azt mondta: ügyvele „ráébredt, hogy nem végezte jól a dolgát”, de „nem olyan borzalmas ember, ahogy néhányan leírták” és arra hivatkozott, hogy pszichológiai gondokkal küzdött, öngyilkosságot is el akart követni. Kanadába ment, ahol letartóztatták és kiadták a francia hatóságoknak. Börtönben tartották, ahol éhségsztrájkolt és borotvapengét is nyelt.

Ha bűnösnek találják, tízéves börtönbüntetést kaphat és 375 ezer eurós bírságot szabhatnak ki rá, de több mint ötven áldozata is követel tőle kártérítést. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik