Nagyvilág

Ma megint négy amerikai államban indul az előválasztás

Michiganben és Mississippiben demokraták és republikánusok egyaránt előválasztásokon voksolnak, Idahóban és Hawaiin csak a republikánusok tartanak jelölőgyűléseket kedden.

A demokrata párti két elnökjelölt-aspiráns számára 205 delegátus megszerzése a tét, a republikánus táborban még versenyben lévő négy politikus hívei pedig 150 küldött megválasztásáról döntenek ma.

Az előrejelzések szerint a demokraták versengéséből mind Michiganben, mind Mississippiben Hillary Clinton kerül ki győztesen, jóllehet Bernie Sanders vermonti szenátor azt ígéri, hogy Michiganben ő és hívei nagy meglepetést okoznak majd.

A republikánus oldalon cifrább a kép: még mindig négy elnökjelölt-aspiráns küzd a választók voksaiért – Donald Trump üzletember, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó – ám Donald Trump eddigi gyors felemelkedése a szombati előválasztásokon megtorpant. A legfrissebb felmérések azonban arról tanúskodnak, hogy még mindig ő a legnépszerűbb a republikánus táborban. Michiganben, Mississippiben és Idahóban az előrejelzések szerint ő diadalmaskodik majd. Elemzők szerint a mai voksolásokon Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó választási eredményei ígérkeznek érdekesnek, hiszen ha ők rosszul szerepelnek, akkor várhatóan fel is hagynak a kampányolással. Rubiót mindenesetre kapacitálják is erre egyes tanácsadók.

A Republikánus Pártban egyébként megélénkült a szervezkedés annak érdekében, hogy akadályozzák Donald Trump esetleges elnökjelöltségét. Paul Ryan, wisconsini képviselő, a képviselőház elnöke hétfőn telefoon egyeztetett Donald Trumppal és Ted Cruzzal, hogy tájékoztassa őket a republikánus képviselők általa “merésznek” nevezett terveiről a választási esztendőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik