Külföld
Polish Prime Minister Beata Szydlo holds a press conference after Summit of leaders of European Union at European Council headquarters in Brussels, Belgium on 18.12.2015 by Wiktor Dabkowski

EU-csúcs: a lengyel miniszterelnök is üdvözli, hogy nem lesz kötelező áttelepítés

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 08. 11:28

A rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozó után körvonalazódó megállapodás esélyt ad a migrációs válság megoldására, egyelőre fontos, hogy az elfogadott zárónyilatkozat kizárja az újabb áttelepítési elköteleződéseket – értékelte az Európai Unió és Törökország közötti tárgyalásokat kedden a lengyel miniszterelnök. Beata Szydlo a brüsszeli megbeszélések befejezése után nyilatkozott a lengyel újságíróknak.

A kormányfő azt mondta, a találkozó során bebizonyosodott annak, a lengyel kormány által korábban is képviselt álláspontnak a jogossága, miszerint a közel-keleti migráció problémáit az Európai Unió határain kívül kell kezelni. A megbeszéléseken Szydlo felajánlotta, hogy Lengyelország részt vállal a külső uniós határ védelmében, e feladat teljesítésére több száz határőrt és rendőrt irányítana, felszereléssel együtt. Kifejezte Varsónak azt a készségét is, hogy folytassák a közel-keleti válság sújtotta területekre irányuló lengyel humanitárius segítségnyújtást.

Nem lesznek újabb kötelezettségek

A “nehéz, de Lengyelország és az Európai Unió jövőjének szempontjából jó eredménnyel járó” megbeszélések reményt adtak a schengeni övezet “normális működésének visszaállítására” – értékelte a lengyel kormányfő, megjegyezve, hogy “nagy lépést jelentene az európai migrációs problémák megoldásában, ha következetesen megvalósítanánk” a tárgyalásokon megbeszélteket.

Kiemelte, hogy a keddre virradóra elfogadott zárónyilatkozatba az ő javaslatára az a módosítás került be, amely szerint – mint mondta – a tagállamok nem fogadnak el “semmiféle újabb áttelepítési elköteleződést, a már elvállaltakon felül”.

Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság kötelező kvótáját, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozza elő a tagországok között. Lengyelországnak ezen megállapodás, valamint egy korábbi kötelezettségvállalás értelmében 2017 végéig összesen 6-7 ezer migránst kellene befogadnia. Szydlo kabinetje – tiszteletben tartva a jogfolytonosságot – vállalja az előző kormány által vállalt kötelezettséget.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.