Nagyvilág

Merkel: nem lehet a válasz a balkáni útvonal lezárása

A német kancellár szerint Törökországgal közösen kell fenntartható megoldást kidolgozni a menekültválságra.

A balkáni menekültútvonal lezárása is szerepel abban a megállapodás-tervezetben, melyet a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozóra készítettek elő. A német kancellár a rendkívüli csúcs előtt arról beszélt: nem támogatja ezt a tervet.

„Az EU menekültválságra adott válasza nem lehet a lezárás” – jelentette ki Angela Merkel, aki e helyett arra szólított fel, hogy dolgozzanak ki a tagállamok Törökországgal közösen fenntartható megoldást, amely csökkenti a nyomást minden országon, köztük Görögországon.

Mint arról korábban beszámoltunk, Törökország vállalná, hogy visszafogadja az elutasított menedékkérőket, cserébe azért, hogy az EU több támogatást ad és felgyorsítják a csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel.

Alexander Grad Lambsdorff, az FDP európai parlamenti képviselője ugyanakkor úgy fogalmazott: „nem hagyhatjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni”. Kitért a törökországi emberijog-sértésekre, köztük arra, hogy néhány napja egy ellenzéki lap szerkesztőségét ellenőrzés alá vonta az állam. Szerinte a menekültválságot külön kell kezelni Törökország uniós csatlakozásától, úgy vélte: jelenleg mindkét oldalról tisztességtelenül állnak a kérdéshez.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz ugyancsak felszólalt a Zaman szerkesztőségének elhallgattatása ellen. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik