Nagyvilág

Többet ígérnek és többet akarnak az EU-tól a törökök

A csatlakozási tárgyalások felgyorsítása is javaslataik közt szerepel, cserébe visszafogadnák az uniós országokban elutasított menedékkérőket.

Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozóját, mert a törökök új javaslatokkal álltak elő a menekültválság rendezésével kapcsolatban. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök javaslata szerint többet tennének a menekültáradat megfékezésére, de cserébe többet is kérnek az EU-tól.

Egy uniós diplomata szerint a török kérések közt van a megígért 3 milliárd eurónál több pénzügyi támogatás, a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítása, valamint a törökök uniós vízummentességének előrehozatala már idén tavaszra.

Ezért cserébe Törökország hajlandó lenne visszafogadni azokat a nem szíriai menedékkérőket, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. A törökök eddig csak a területi vizeiken feltartóztatott menedékkérőket fogadták vissza.

Az uniós vezetők hétfőn munkaebéden kezdtek tárgyalni a török miniszterelnökkel, de a hírek szerint a csúcstalálkozó estig elhúzódik, hogy megpróbáljanak megoldást találni az említett kérdésekben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik