Nagyvilág

Dzsihadistákat toboroztak, elítéltek őket

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek három férfit hétfőn Grúziában, amiért zsoldosokat toboroztak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet számára.

A tbiliszi bíróság egyenként 10, 11 és 14 év szabadságvesztéssel sújtotta az elítélteket, akik az Oroszországgal határos, csecsenek lakta Pankiszi-szoros térségében kerestek harcosokat az Iszlám Állam számára. A grúz hatóságok tavaly júniusban számolták fel a dzsihadistákat toborzó bűnszervezetet.

A kaukázusi országban először született ítélet zsoldosok toborzása miatt, amit Grúziában 2015 eleje óta szankcionálnak börtönnel. A grúz kormány a szigorítást azért vezette be, hogy elejét vegye a fiatalok Szíriába áramlásának (ahol – valamint Irakban – az Iszlám Állam nagy területeket tart ellenőrzése alatt).

A polgárháború sújtotta közel-keleti országban mintegy száz grúz állampolgár harcol a dzsihadisták oldalán. Többségük a Tarkhan Batirasvili vezette osztag tagja. A volt grúz katona 2012-ben Abu Omar as-Sisani néven csatlakozott az Iszlám Államhoz, és az Egyesült Államok 5 millió dolláros (1,4 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki a fejére.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik