Nagyvilág

Donald Trump a terroristák miatt újra bevezetné a kínvallatást

A republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelem éllovasa a terroristák vallatásához engedélyezné a kínzásokat.

Az MTI értesülései szerint a milliárdos újra megváltoztatta a véleményét a terroristáktól való információszerzések legdrasztikusabb módjával kapcsolatban.

Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbefojtást imitáló vallatást, és a terroristák családtagjait is célba venné. Később kijelentette: a fegyveres erők főparancsnokaként sohasem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére. Most viszont a republikánusokhoz közel álló Fox televízióban úgy fogalmazott: elnökként természetesen ő is tiszteletben tartaná a törvényt, de megváltoztatná, kiszélesítené a jogszabályokat.

Az Egyesült Államokban ugyanis 2006-ban, még a Bush-kormány idején tiltották be a kínvallatást, amelyet jellemzően a szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdtek alkalmazni, “fokozott kihallgatási technikának” nevezve azt. A CIA egészen 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat, de Barack Obama hivatalba lépése után két nappal betiltotta a módszert.

Donald Trump (Array)

“Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak” – fejtegette legújabb véleményét az elnökjelöltségre pályázó ingatlanmágnás. Hozzátette, hogy bár nincs elbűvölve tőlük, de tiszteli ezeket a szigorú törvényeket.

Trump még csütörtökön, a republikánus pályázók országos televíziós vitájában arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is.

Még a republikánus táborban is élesen bírálták őt ezért, így pénteken a The Wall Street Journal című lapnak küldött írásos nyilatkozatában leszögezte, hogy nem rendelné el az amerikai hadseregnek, hogy megszegje a nemzetközi előírásokat, de minden jogi lehetőséget megragadna, hogy megállítsa a terroristákat.

Michael Hayden, az amerikai légierő négycsillagos nyugalmazott tábornoka, a CIA és az NSA volt igazgatója a napokban egy interjúban ugyanakkor egyértelműen leszögezte, hogy a hadsereg visszautasítaná, ha olyan utasítást kapna, mely szerint a terroristákat vagy a családtagjaikat meg kell kínozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik