Nagyvilág

A tálibok nem vesznek részt a béketárgyalásokon

A tálibok szombaton jelezték, hogy nem kívánnak részt venni az Afganisztán, Pakisztán, Kína és Egyesült Államok által kezdeményezett béketárgyalásokon.

Az említett négy ország képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan megkezdődnek a közvetlen tárgyalások a kormány és a felkelők között.

A magukat Afganisztáni Iszlám Emirátusnak nevező tálibok közleménye szerint azonban szó sem lehet megbeszélésekről addig, amíg amerikai csapatok tapossák Afganisztán földjét.

“Minden hasonló témájú pletykát elutasítunk, és egyértelműen kijelentjük, hogy az Iszlám Emirátus vezetője senkit sem hatalmazott fel ezen a találkozón való részvételre” – szólt a tálibok internetes oldalán nyilvánosságra hozott közlemény. “Az Iszlám Emirátus újra megismétli, hogy Afganisztán felszabadulásáig, a feketelisták megsemmisítéséig és az ártatlan foglyok szabadon engedéséig a hasonló felesleges és félrevezető tárgyalások semmilyen eredményt nem hozhatnak.”

A béketárgyalások tavaly július óta szünetelnek, mivel a tálibok új vezetője, Mullah Aktar Manszúr részvételi feltételeket szabott. Manszúrt leköti a tálibok közötti belviszály, valamint a szakadár csoportokkal való csatározás, amelyek teljességgel elutasítják a tárgyalásokat. A 2001-es amerikai katonai beavatkozás során a hatalomból elűzött tálibok erőszakos felkeléssel próbálják megdönteni a nyugati hatalmak által támogatott kabuli kabinetet, hogy visszaállíthassák az iszlamista kormányzást az országban. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörésével szembesülő tálibok az utóbbi időben fokozták harci erőfeszítéseiket, és a korábbi évektől eltérően még télen sem hagytak fel az erőszakcselekményekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik