Nagyvilág

Elfogták a lefejező üzbég dadus fiát

Már a vádemelésnél tart a rábízott gyereket lefejező és egy metróállomáshoz vivő üzbég nő ellen, aki az otthoni hatóságok szerint sincs rendben szellemileg. Még egy tádzsik színesfém-kereskedővel is összejött.

Kiskorú meggyilkolása miatt vádat emelt az ügyészség pénteken Moszkvában az üzbég Gülcsehra Bobokulova ellen, aki a hét elején lefejezett egy gondjaira bízott négyéves kislányt. Ha a bíróság bűnösnek találja, 25 évig terjedő szabadságvesztést róhat ki a 39 éves Bobokulovára.

A vádlottat elmeszakértői és drogvizsgálatnak vetik alá az orosz hatóságok, mert komoly gyanú merült fel az épelméjűségével kapcsolatban. Az üzbég belügyminisztérium csütörtökön közölte az orosz nyomozó hatósággal, hogy Gülcsehra Bobokulova beszámíthatatlan, a nőt korábban Szamarkandban súlyos tudathasadással kezelték.

A dada fia is őrizetben

Üzbegisztánban adminisztratív őrizetbe vették Bobokulova 19 éves fiát, Rahmatillo Asurovot, akit a Moszkovszkij Komszomolec (MK) napilap szerint az anyja megpróbált rávenni arra, hogy a dzsihadisták oldalán fogjon fegyvert Szíriában. A lap úgy értesült, hogy Bobokulova egy 48 éves tádzsik színesfém-felvásárló, Mamur Dzsurakulov befolyása alá került, akivel a nő az iszlám törvények szerinti házasságot kötött.

A férfit az MK szerint néhány napja “jelentéktelen hivatalos indoklással” letartóztatták Tádzsikisztánban. A gyilkossággal vádolt dada egyébként elismerte bűnösségét. Korábban, a kihallgatása során azt vallotta, hogy tettével bosszút állt az orosz légierő szíriai bombázásaiért.

Nem terrorizmus

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy nem lenne helyes a gyilkosságot a terrorizmussal összefüggésbe hozni, mert a nyomozás még folyik. Korábban Peszkov eltanácsolt mindenkit attól, hogy nemzetiségi kérdést csináljanak a tragédiából, különösen annak fényében, hogy Moszkva egy soknemzetiségű és sokvallású nagyváros.

A nyomozás megállapította, hogy hétfőn Bobokulova megvárta, amíg négyéves áldozatának, Násztyának a szülei és idősebb testvére elmennek otthonról, megölte a gyermeket, majd felgyújtotta a lakást. A dada később a kislány levágott fejét az egyik kezében tartva az Oktyabrszkoje polje moszkvai metróállomásnál – ahol a hatóságok őrizetbe vették – azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik