Nagyvilág

Betiltották a kacsafogást Katalóniában

Egy csaknem százéves hagyomány, a kacsafogás betiltásáról döntött a katalán Roses városának önkormányzata, engedve ezzel az állatvédők nyomásának, miután a legutóbbi eseményen az egyik résztvevő a befogott madárral ütött meg egy állatvédőt.

“Az idők változnak” – kommentálta a döntést Montse Mindan helyi polgármester. A döntés nehezen született meg, az önkormányzat képviselőtestületének első szavazása döntetlen volt, és csak másodszorra fogadták el az esemény betiltásáról szóló határozatot, miután az egyik képviselő tartózkodott a voksolásnál.

A helyiek által kacsavadászatnak nevezett esemény a város legnagyobb ünnepének számító augusztusi Festa Major keretében zajlik. Egy hajóról mintegy 50 kacsát engednek a tengerbe, a fürdőzőknek pedig el kell kapniuk őket. Az állatokat a parton visszaadják a szervezőknek, cserébe díjakat kapnak.

Az állatvédők jó ideje tiltakoznak az esemény ellen és évek óta filmezik a “állatkínzásban” közreműködőket. A tavalyi rendezvényen egy nő megelégelte, hogy felvételt készítenek róla, és az elkapott kacsával ütlegelte az egyik aktivistát a vízben.

Roses városa véget vetett egy másik, szintén az augusztusi fesztiválhoz tartozó, mintegy 40 éves hagyománynak, a correboust-nak is. Ez egyfajta amatőr bikaviadal, amelyben egy fiatal bikát terelnek egy deszkákkal elkerített területre, ahova bárki bemászhat és kipróbálhatja torreádori képességeit. Ezt az eseményt minden évben állatvédők tüntetései kísérik, ők érték el, hogy 2012-ben egész Katalóniában betiltsák a bikaviadalokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik