Nagyvilág

Van olyan település Szíriában, ahol három éve nem láttak orvost

A szír tűzszünet ellenőrzésére létrehozott orosz koordinációs központ közvetítésével több mint harminc település csatlakozott a békefolyamathoz Hama tartományban. Marzáf településen vének tanácsa alakult, amelynek döntése értelmében aláírták a helyi hatóságokkal a megbékélési folyamathoz való csatlakozásról szóló megállapodást.

Ahmed Mubarak sejk, akit a vének tanácsa a marzáfi békemegállapodás aláírásával felhatalmazott, azt mondta, hogy sok más település fejezte ki szándékát a békefolyamathoz való csatlakozásról. A sejk hozzátette, a megbékélésről szóló párbeszédek azért valósulhattak meg, mert a szíriai hadsereg rengeteg területet foglalt vissza a “terroristáktól”. Rugyenko elmondta, hogy ez nagyon aprólékos és törékeny munka, mivel minden vallási és nemzeti alapokon áll.

A helyi megállapodás aláírásával a települések vállalják, hogy nem fognak fegyvert a kormányerők ellen, együttműködnek a megbékélési folyamatban, és visszatérnek a kormány ellenőrzése alá a térségben. Eközben Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy mintegy 20 tonna szíriai-orosz humanitárius segélyt juttattak el Marzáf és a szomszédos al-Kubeir településekre.

Konasenkov elmondta, hogy al-Kubeir lakosságának közel egyharmadát megölték a települést korábban ellenőrző an-Nuszra Front fegyveresei, ezért amikor a segélyszállítmányok megérkeztek, az emberek először elfutottak. Röviddel később azonban visszatértek, miután meglátták, hogy vizet és élelmiszert hoztak nekik, illetve a segélyekkel együtt orvosok érkeztek, akiket már három éve nem láttak al-Kubeir lakosai.

A tábornok hangsúlyozta Oroszország közvetítői szerepét a szíriai emberek és a kormány közötti kapcsolatfelvételben, amely feltétlenül szükséges a konfliktusban érintett felek közötti bizalom megalapozásában. Szerinte a terrorcsoportok távoltartása rendkívül fontos, mert a legkisebb provokáció is elég ahhoz, hogy az emberek bezárkózzanak. Az orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai fegyverszünet február 27-én 0 órakor lépett hatályba, célja a szíriai ellenségeskedés leállítása, a humanitárius segélyek eljuttatása a rászorulóknak.

A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották az érintett felek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik