Nagyvilág

Úgy neveznek át utcát Ukrajnában, ahogyan eddig még sehol

Magyarországon valószínűleg Szeged a legkreatívabb város, ha a közterületek átnevezéséről van szó. Ott lett tavaly Zsukov tér a Zsukov térből, vagyis a szovjet marsallé helyett, a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnökének nevét vette fel. Azt a régi viccet azonban, ami a Lenin és a Lennon nevek összecsengéséből fakad, még ott sem merték élesben elsütni.

Nem úgy egy kis ukrán faluban, Kaliniban. A magyar, illetve a román határtól nem túl messze, a Técsői járásban fekvő település Lenin utcája, hamarosan Lennon utcává változik. Az Oroszországgal történő szakítás jegyében, Ukrajnában nemrég fogadtak el törvényt, amelyik tiltja a Szovjet elnyomást jelképező nevek és szimbólumok használatát az országban.

Ukrajnában jelenleg több mint 900 hely vár átnevezésre, a többé nem kívánatos történelmi személyek listáján 520 név szerepel. Az egyetlen terület, ahol maradnak a Marx, Engels, Lenin és hasonló közterületnevek, az az oroszpárti lázadók uralta Donyeck és Luhanszk térsége.

Az átnevezett közterületek túlnyomó többségét prominens ukrán, illetve magyar, vagy román személyiségekről keresztelik el, csak a kaliniaiak döntöttek úgy, hogy a legendás brit zenész John Lennon előtt is szeretnének tisztelegni.

(via Newsweek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik