Közélet

Zsukov térre nevezik át a szegedi Zsukov teret

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 03. 17:28

A KDNP vetette fel a tápai Zsukov tér átnevezését egy törvényre hivatkozva, miszerint 2013 januárjától nem viselheti köztér olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett – írja a Délmagyar.

A körzet szocialista képviselője felkérte a kereszténydemokrata Póda Jenőt, hogy győzze meg a téren álló hét ház lakóit, hisz az ő véleményük is számít. A fórumra 12 lakó gyűlt össze, Póda elmondta: Georgij Konsztantyinovics Zsukov a II. világháborúban a szovjet csapatok parancsnoka volt, ’56-ban pedig hadügyminiszterként, a katonai erők parancsnokaként döntő szerepe volt a magyarországi forradalom leverésében.

A lakók azonban ellenezték a névváltoztatást. Volt akinek politikai aggályai voltak, más a lakcímváltozás jelentette hivatali hercehurcát akarják elkerülni. végül Pávlicz Gábor, a Szedeák korábbi kosarazója mozdította el a vitát a holtpontról.

Nevezzük át a teret Zsukov térnek – javasolta. Egy Gennagyij Zsukov nevű professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, tavaly hunyt el. Csak a névmagyarázó kistáblát kellene lecserélni. Ötletét taps fogadta, és Póda Jenő is helyeselt: ha nincs kivetnivaló az életrajzában, én elfogadhatónak tartom – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.