Külföld
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 08: Syrians who flee the attacks of Syrian and Russian air forces, shelter at tents and try to live their lives with humanitarian aid send by Turkey, at the Bab al-Salameh border crossing on Turkish-Syrian border near Azaz town of Aleppo, Syria on February 08, 2016. Fatih Aktas / Anadolu Agency

Görögország 150 ezer menekült ellátására készül fel

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 08:50

Görögország felkészül akár 150 ezer menekült ideiglenes ellátására is, miután Macedónia jelenleg csak nagyon kevés embert enged be saját területére a két ország közös határán, és emiatt feltorlódhatnak Görögországban.

“Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy (Macedónia teljesen) lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem áll fel az európai migránsáthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek”, mondta Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter, miután találkozott és több órán át tárgyalt polgármesterekkel szerte az országból. Arról tanácskoztak, hogy miként tudnák növelni a migránsok szálláshelyeinek számát.

A görög egészségügyi és az oktatásügyi miniszter is tartott rendkívüli tanácskozást arról, hogy hogyan tudnák ellátni a hirtelen feltorlódó migránstömeget, és oktatást biztosítani a gyerekeknek, akik a menekültek egyharmadát teszik ki. Nikosz Kociasz külügyminiszter szerint az ország el tud látni ideiglenesen 150 ezer menekültet. “Senki Európában nem számított arra, hogy ez a probléma ilyen méreteket fog ölteni, de nincs ok a pánikra, higgadtan meg kell oldani a helyzetet” – jelentette ki Kociasz a Skai tévének nyilatkozva.

Muzalasz szerdán úgy nyilatkozott, hogy már 30 ezernél is több migráns torlódott fel Görögország teljes területén, és ha továbbra is ennyire akadozik a haladásuk a Balkánon, ez a szám márciusban akár a 70 ezret is elérheti. A macedón határ melletti Idomeninél több mint tízezer migráns várakozik egy táborban. Nemzetközi nyomásra Macedónia rövid időszakokra többször megnyitotta a határátkelőt szerdán, de összesen csak néhány száz embert engedett át.

Húszezren is lehetnek

A hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, Idomeninél, a macedón hatóságok ugyanis csak nagyon lassan engedik be a migránsokat országukba, jelentette a helyszínről az M1 tudósítója.

Az idomeni táborban jelenleg mintegy 12 ezren vannak, a görög hatóságok pedig az átengedések és az újonnan érkezők számát figyelembe véve megkezdték a tábor bővítését. A határon felállított kerítés mellett azonban “végeláthatatlan sátortábor” alakult ki, így a bővítés is csak részleges megoldásnak tekinthető.

A macedón rendőrség szerdán mintegy 300 bevándorlót engedett át a határon, egy részüket viszont visszafordították, mert – állítólag – túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket. Több százan viszont át sem mehetnek, mert a papírjaikat a görög hatóságok rosszul állították ki. A helyszínen szerzett információk szerint sok migráns adatait olyan dokumentumra vezették fel, amelyen egy görög hivatalnok fénymásolt aláírása szerepel, ezt pedig a macedón hatóságok hamisítványnak tekintik.

A macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gyevgyelijából reggel elindult egy vonat a szerbiai Presevó felé azzal a 600 emberrel, aki a napokban mégis átjutott Macedóniába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.