Nagyvilág

Börtönbe küldenék Oroszországban a keresztényeken gúnyolódó férfit

Egy internetes bejegyzés miatt egy hónapig pszichiátrián tartották, hogy megállapítsák, épelméjű-e.

Oroszországban börtönbüntetés fenyeget egy 38 éves férfit, aki a Facebook orosz megfelelőjén, a Vkontakte-n némi zsidózás közepette kétségbe vonta Isten létezését. A vád szerint ezzel megsértette az orosz ortodox keresztény közösséget.

Viktor Krasznov a Bibliát „zsidó tündérmese-gyűjteménynek” nevezte a Facebook orosz megfelelőjén, a Vkontakte-n, igaz, hozzátette, hogy „legalábbis számomra”. De azt is kijelentette, hogy „nincs Isten”. Eljárás indult ellene, egy hónapig tartották pszichiátrián, hogy megállapítsák, „épelméjű-e”.

Ügyvédje azt mondta: Krasznov egyszerűen ateista, esze ágában nem volt a keresztényeket gyalázni, ugyanabban a beszélgetésben a Halloweent és jiddis ünnepeket is kigúnyolt. Ugyanakkor arra számíthat, hogy úgy járhat, mint a Pussy Riot női punkcsapat, akik azért kaptak súlyos büntetést, mert 2012-ben egy moszkvai székesegyházban adták elő Vlagyimir Putyint kritizáló performanszukat.

A Putyin-féle nacionalizmusnak alapvető pillére a vallás, az ortodox egyház szorosan összefonódott a hatalommal, Kirill pátriárka pedig az államfő fontos szövetségese. A közelmúltban már többször előfordult, hogy ellenzéki aktivistákat is azzal próbáltak „kivonni a forgalomból”, hogy korábbi internetes bejegyzéseket kerestek tőlük, ami alapján rájuk süthetik a blaszfémiát.

Egy ellenzéki internetes oldal azt írta: „úgy tűnik, szükség lenne egy olyan törvényre is, ami az ateisták érzéseit védelmezi”. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik