Nagyvilág

Az Amnesty International szerint szándékosan bombáztak kórházakat az oroszok

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön bejelentette, cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy szándékosan, katonai stratégiájuk részeként támadtak Szíriában kórházakat Oroszország és a szíriai kormány haderői, ami kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát, írja az MTI. A jogvédő szervezet nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bizonyítékok alapján legalább hat egészségügyi intézmény ellen intéztek tervezett támadást Aleppó tartományban az elmúlt tizenkét hét alatt.

Az AI úgy látja, hogy a támadások célja a szíriai kormányerők előrenyomulásának egyengetése volt Aleppó részei felé. Az AI jelentése konkrét példaként ír arról, hogy tavaly december 25-én rakétatalálatok romba döntötték a Bagdad Kórházat Hreitan városában.

A támadásban meghalt egy egészségügyi dolgozó, harminc ember pedig megsebesült. Közülük tízen a kórház dolgozói voltak, húszan pedig a betegei.

Oroszország tagadja, hogy szíriai hadműveleteiben célpontjai voltak polgári személyek. Bassár el-Aszad szíriai elnök szintén cáfolja, hogy civileket támadott volna hadserege, bár azt is mondta, hogy háborúban elkerülhetetlen ártatlanok halála. Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű megfigyelő csoport szerint, eddig 346 támadás ért egészségügyi létesítményeket Szíriában a háború öt éve alatt.

Ezek közül 315-öt szíriai kormányerők, vagy oroszok hajtottak végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik