Nagyvilág

Több mint háromszáz menedékkérőt toloncoltak vissza Törökországba

Felgyorsult a nemzetközi védelemre nem szoruló menedékkérők visszaküldése.

Felgyorsult a nemzetközi védelemre nem szoruló menedékkérők visszaküldése, a görög hatóságok a napokban több mint háromszáz embert térítettek vissza Törökországba – erősítette meg az Európai Bizottság.

A testület vezető szóvivője azt mondta: az EU fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan működjön a jogosulatlan menedékkérők visszaszállítása a származási- vagy tranzitországokba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fontos, hogy azok, akik valóban nemzetközi védelemre szorulnak, menedéket találjanak Európában.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kifejtette: az EU és Törökország közt tavaly novemberben létrejött egyezményben megállapodtak a visszafogadási eljárások felgyorsításáról. A mostani visszatoloncolások azt mutatják: elkezdtek beérni az EU eddigi erőfeszítései.

A biztos kijelentette: a közös menekültügyi rendszer működéséhez kulcsfontosságú a jogosulatlan menedékkérők hatékony visszatérítése, ezt azonban a közösség alapelveinek tiszteletben tartásával kell végezni.

A görög hatóságok kedden és szerdán 308, többségében marokkói, algériai és tunéziai menedékkérőt toloncoltak vissza repülővel Törökországba. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik