Nagyvilág

Az Apple nem működik együtt az amerikai nemzetbiztonsággal

Az amerikai igazságügyi miniszter egy kiberbiztonsággal foglalkozó konferencián, nyíltan bírálta a New York-i bíróság döntését, miszerint az Apple-nek nem kell együttműködnie a hatóságokkal, egy okostelefon titkosításának feloldásában.

Loretta Lynch párbeszédre szólította fel az informatikai iparág képviselőit és élesen bírálta nemcsak a vitatott döntést meghozó bíróságot, hanem az Applet is.

Megvan a kockázata, hogy olyan érzet alakul ki, mintha ez az ügy nem rólunk, mindannyiunkról, hanem az Apple-ről szólna. De döntenünk kell: hagyjuk-e, hogy egy vállalat, – még ha nagy vállalat is és még ha csodás termékeket is gyárt – döntse el ezt az ügyet mindannyiunk számára? Hagyjuk, hogy egyetlen cég döntse el, hogyan vezessenek egy nyomozást?, kérdezte Lynch egy San Francisco-i konferencián.

A miniszter lényegében megismételte azt, amit a kedd délelőtti előadásában Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója mondott. Rogers azt állította, hogy a kormányzat szeretne együttműködni az informatikai cégekkel annak érdekében, hogy eredményesen vehesse fel a harcot a szélsőségesek és a hackerek ellen.

Loretta Lynch elmondta, hogy a kormány kérése nem több, mint amikor egy bűnügyi nyomozáshoz a rutin házkutatási engedély lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy átvizsgálja a bűnügy helyszínét és bizonyítékokat keressen. A jelenlévő informatikai szakemberek nem értettek egyet a miniszterrel.

Szerintük, az okostelefonok kódjának feltörése, még ha csak egyszer történik is meg, beláthatatlan következményekkel járhat a számítógépes biztonságot illetően.

A Microsoft képviselőjének bejelentését, miszerint az Apple álláspontját támogatják majd a várható perben, óriási taps fogadta. A szövetségi igazságügyi minisztérium vezetője éppen akkor fogalmazta meg álláspontját San Franciscóban, amikor Washingtonban az FBI és az Apple képviselője kongresszusi meghallgatáson vett részt az ügyben.

Az Apple azt állítja, minden egyes telefon esetében akár több mérnök egyhavi munkája kell a kód feltöréséhez, mert a cég maga sincs birtokában az ehhez szükséges eszköznek. A vállalat szerint, ha létrehozzák az eszközt az iPhone-ok feltöréséshez, és az rossz kezekbe kerül, akkor rengeteg felhasználó féltve őrzött személyes adatai kerülhetnek veszélybe. Ezért a cég egyelőre ellenáll, s nem akar együttműködni termékének feltörésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik