Nagyvilág

Megint lecsaptak az Iszlám Állam öngyilkos merénylői

Az Iszlám Állam több öngyilkos merénylője felrobbantotta magát kedden, az iraki fegyveres erők egyik támaszpontján, Anbár tartományban, írja az MTI. Hírügynökségi jelentések szerint negyven embert megöltek, köztük egy iraki dandártábornokot. Egyes jelentések két, mások négy merénylőről írtak.

Anbár tartomány egyik biztonsági embere azt nyilatkozta, hogy a Hadísza városa mellett lévő katonai támaszpont elleni támadásban, a biztonsági erők 39 tagja vesztette életét, köztük Ali Abbúd dandártábornok.

A terroristák egyenruhát viseltek, így sikerült bejutniuk a kulcsfontosságú hadíszai gát közelében lévő bázisra. A merényletről Ali Ibrahím Dabún vezérőrnagy elmondta, hogy az egyik támadó Abbúd irodájában, míg másik három a támaszpont más részein robbantotta fel magát. A vezérőrnagy viszont csak hét áldozatról számolt be. Az Iszlám Állam a 2014 nyarán indított villámhadjáratával elfoglalta a többségében szunniták lakta Anbár tartomány nagy részét.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatásával, az iraki fegyveres erők sikeresen védték meg a stratégiailag jelentős Hadísza gátat az utóbbi másfél évben.

Iraki tisztviselők kedd reggel azt mondták, félkatonai szervezetek támogatásával az iraki hadsereg új offenzívát indított, hogy az Iszlám Államtól visszafoglaljon kulcsfontosságú területeket Szamarra város térségében. A művelet célja, a dzsihadisták utánpótlási vonalainak elvágása, illetve Moszul és Anbár tartományban tervezett offenzívák előkészítése.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik