Külföld
ATHENS, GREECE - 2015/04/20: A view of Korydallos Prison inside which the trial of 69 members of the Greek ultra nationalist party Golden Dawn Athens will be held. Athens on April 20, 2015. (Photo by Panayiotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

ET-bizottság: emberéleteket veszélyeztetnek a görögországi börtönállapotok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 03. 01. 06:59

Nem törődnek a kiszolgáltatott helyzetben lévőkkel, az Európai Tanács kínzás elleni bizottsága szerint van, hogy egyszerűen hagyják őket meghalni.

Élesen bírálta az Európai Tanács kínzás elleni bizottsága a Görögország börtöneiben uralkodó állapotokat és a rendőri erőszakkal kapcsolatos ügyek kezelését. A többszöri figyelmeztetés ellenére sem tapasztalható javulás – jelezték.

A bizottság 76 oldalas jelentése úgy fogalmaz: a helyzet tovább romlott abba az irányba, ahol már életek vannak veszélyben. Megemlítették a súlyos túlzsúfoltságot, az egészségügyi ellátás és a megfelelő személyzet hiányát, valamint a higiéniai elmaradásokat. „Jelenleg sok görög börtön olyan, mint egy raktár, ahová berakják az embereket, amíg vissza lehet engedni őket a társadalomba” – írták.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága már több ítéletben elmarasztalta Görögországot, melyek olyan ügyekben születtek, amelyeket rabok indítottak az embertelen börtönkörülmények miatt. Változás azonban nem történt, sőt, a kínzás elleni bizottság úgy fogalmaz: nem törődnek a kiszolgáltatott rabokkal és vannak olyan esetek, amikor egyszerűen hagyják őket meghalni.

A görög igazságügyi minisztérium és a rendőrség reagált a jelentésre, megjegyezve, hogy számos területen történt előrelépés, és nyomozást rendeltek el olyan ügyekben, amikor rendőrségi fogdán lévő gyanúsítottakat ért bántalmazás. Azt is közölték, hogy az új törvények miatt csökken a börtönök zsúfoltsága és további célokat tűztek ki a következő három évben a helyzet javítására. (AP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.