Nagyvilág

Amnesztiát adna az ellenzékieknek Aszad

Van remény Szíriában, még ha nagyon csekély is: az oroszok elvileg betartják a tűzszünetet, a szír elnök pedig engedékeny oldalát mutatta. Az ISIS-nek persze nincs kegyelem.

Reménykeltőnek nevezte a szombat óta tartó tűzszünetet, és amnesztiát kínált az ellenzék fegyvereseinek Bassár el-Aszad szíriai elnök egy keddi német tévéinterjúban. Az ARD-nek adott interjúban a szír elnök elmondta, hogy a damaszkuszi vezetés mindent megtesz a tűzszünet sikeréért. Hozzátette, hogy az ellenzék fegyveresei visszatérhetnek a “normális civil életbe”, ha leadják fegyvereiket.

A kedd este bemutatandó interjúból előzetesen közölt részletek szerint az államfő azt mondta, hogy országa “nem teljesen szuverén”, mert katonai segítségre szorul Oroszországtól, Irántól és Libanontól. A partnerek azonban csak azért segítenek, hogy korlátozzák az iszlamista terror terjedését “más területekre, és nem csak szomszédos országokra”, vagyis “nem a mi védelmünkért, hanem saját maguk védelméért jöttek” – mondta el-Aszad.

Az oroszok betartják a tűzszünetet

Közben Moszkva közölte, nem sértette meg a szíriai tűzszünetet Oroszország, a szír ellenzék soraiban lévő kapcsolataitól sem érkezett hozzá panasz – közölte kedden Genfben Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes. Kijelentette, “nem sértettünk meg semmit. Senkit sem bombáztunk a tűzszünet kezdete óta.” Reményét fejezte ki, hogy marad az ellenségeskedés szüneteltetése, ami nem terjed ki az Iszlám Államra és az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front fegyvereseire.

Az orosz védelmi minisztérium Moszkvában kiadott közleményében szintén azt írta, hogy a tűzszünetet betartva, továbbra is tartózkodnak légicsapást mérni azokra a területekre, amiket a “mérsékelt ellenzék” tart ellenőrzése alatt. Az elmúlt 24 órában ők 15 alkalommal észlelték a tűzszünet megsértését – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik