Nagyvilág
2773471 01/14/2016 High-voltage electricity transmission lines along the Simferopol - Sevastopol highway near Inkerman. Sergey Malgavko/Sputnik

Kamu lehet az orosz energiahíd a Krímre

24.hu
24.hu

2016. 02. 29. 15:45

A megszállt félszigetet megint áramhiány sújtja, a közvilágításon és a trolibuszokon spórolnak.

Megint áramhiány sújtja a Krímet – a félsziget fővárosában, Szimferopolban leálltak a trolibuszok és a közvilágítást is lekapcsolták.

Tavaly novemberben már volt áramkorlátozás, amikor Dél-Ukrajnában megrongálták a Krímbe tartó villanyvezetékeket. Decemberben le is járt a Krím és Ukrajna közti megállapodás az áramszállításról, új szerződés pedig nem jött létre. Kijev januárban úgy döntött, hogy hivatalossá teszi a tatárok és más civil aktivisták által kezdeményezett kereskedelmi blokádot, és megtiltották mindenféle áru, így a villamos energia szállítását is az oroszok által megszállt félszigetre.

Oroszország hordozható generátorokat küldött a félszigetre és „energiahíd” építésébe fogott, amellyel tenger alatti vezetékeken juttatnak áramot a Krímbe. Ez viszont állítólag nem bírja a terhelést, sőt, krími tatár aktivisták azt állítják: valójában nem is létezik. Lenur Iszljamov, a Krímet blokád alatt tartó civilek koordinátora azt mondta: ellátogattak a tengerpartra, ahol a vezetékeknek be kellene érkezniük a félszigetre, de semmit nem találtak. Az a doboz, amelyet az energiahíd transzformátorállomásának mondanak, csak egy üres fülke, amiben nincs semmi és nem is őrzi senki – tette hozzá. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.