Külföld

Előretörtek a reformerek Iránban

24.hu
24.hu

2016. 02. 27. 20:20

Ha elfogy az urán, nem lesz többé Irán? Egy konzervatív imám erre azt mondaná: simán, pedig az irány király.
Korábban a témában:

Az Iránban pénteken tartott kettős választások első részeredményei arról tanúskodnak, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepeltek, a konzervatívok teret veszítettek. A közép-keleti országban a szavazók egyrészt a parlament összetételéről, másrészt a Szakértői Tanács tagjairól döntöttek.

A szavazatok összeszámlálása szombat reggel kezdődött, és az első, az esti órákban nyilvánosságra hozott részeredmények mindkét testületben a reformerek előretörését jelezték. A 290 tagú parlament teheráni jelöltjeinek listáját például a hatodik helyig mérsékelt jelöltek vezetik. A több mint 7 milliós iráni főváros 30 képviselőt küld majd a törvényhozásba.

Róhani is a Szakértői Tanácsban

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács jelöltjeinek listáját az első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket.

A 88 tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

A versengés véget ért

Róháni délutáni beszédében azt mondta, hogy a pénteki választás nyomán növekszik az általa vezetett kormány hitelessége és befolyása. Róháni szerint a versengés véget ért. “Itt az ideje, hogy új szakaszt nyissunk Irán gazdasági fejlődésében, olyan szakaszt, ami az ország képességein, továbbá a nemzetközi lehetőségeken alapul” – idézte az elnököt a hivatalos IRNA hírügynökség. Róháni azt mondta, hogy kormánya minden megválasztott képviselővel együtt kíván működni Irán jövőjének felépítéséért.

“Az iráni nép ismét megmutatta erejét” – fogalmazott Róháni, megismételve, hogy ezáltal növekszik a megválasztott kormány hitelképessége és ereje is. Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.

A képviselői mandátum elnyeréséhez az egyéni választókerületben leadott szavazatok legalább 25 százalékát kell megszerezni. Ha a jelölteknek nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor második fordulót tartanak, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.