Külföld
A man walks past a billboard lobbying against an agreement with Iran over its nuclear program September 17, 2015 in Washington, DC.  Iran's foreign minister said last week that Washington must honour a nuclear deal between Tehran and major powers once implementation begins and block any attempt by lawmakers to meddle with it. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI

Ali Hamenei Indahouse, avagy Irán választ

24.hu
24.hu

2016. 02. 26. 21:30

Mindenki szavazni akar Iránban, ahol a mérsékelt jelölteket kispadra ültették, de így is sokan reménykednek, hogy Haszan Róhani elnök hívei többséget szereznek a parlamentben.
Korábban a témában:

Lezárták az urnákat Iránban, és ezzel véget ért a pénteki kettős választás, aminek során a mintegy 55 millió választó arról dönthetett, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó Szakértők Tanácsában.

A voksoláson való tömeges részvétel miatt az eredetileg tervezettnél több mint öt órával később, magyar idő szerint este 9 után zárták az urnákat. Ez azért is figyelemre méltó, mert a legutóbbi, 2012-es választásokon a szavazóhelyiségek nyitva tartását még éppen azért hosszabbították meg éjfélig, mert túl kevesen indultak el szavazni.

A mostani voksolás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben. A 290 tagú törvényhozásnak – amiben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó – az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van. Ha a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a konzervatívok uralta parlamentben, az megerősítheti Róháni politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda. Az eredményeket a kisebb választókerületekben már a szavazás estéjén közzéteszik, a tartományi városokban másnap, míg Teheránban három napot kell erre várni. A voksolás kimenetelét az Őrök Tanácsa hagyja jóvá és érvényesíti.

Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte. Ha nem sikerül elérni ezt az arányt, akkor a választási rendszer egy második fordulót irányoz elő, erre főleg a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás. A választások biztonságát országszerte 250 ezer rendőr szavatolta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.