Külföld
kelemen hunor (kelemen hunor)

A korrupció elleni harccal fejezik le az erdélyi magyarokat

24.hu
24.hu

2016. 02. 27. 14:45

Az RMDSZ kisparlamentjében a román állam és a magyar külügyminiszter is megkapta a magáét.
Korábban a témában:

Kelemen Hunor szerint az elmúlt időszakban megrendült az erdélyi magyarok biztonságérzete. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén tartott helyzetértékelésében beszélt erről.

Kelemen szerint a korábban ismert, de kezelhetőnek gondolt magyarellenesség új köntösben jelent meg, és felerősödött. “Mára az igazságszolgáltatást használják jogaink és javaink visszavonására, megcsonkítására, megkarcsúsítására” – jelentette ki. Szerinte hivatásos feljelentők keresetei alapján tervszerűen és folyamatosan születnek a jogcsorbító bírósági ítéletek.

Lefejezések a korrupcióharc nevében

Kelemen megállapította, hogy az RMDSZ szerint is harcolni kell a korrupció ellen, de különbséget kell tenni a közigazgatás során felmerülő tévedés és a korrupció között. Megemlítette, hogy Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön a korrupcióellenes harc jegyében “úgy fejezték le a közösséget” (függesztették fel tisztségükből a magyar polgármestereket) hogy sehol sem merült fel a korrupció gyanúja. Az SZKT tagjai hosszas tapssal jutalmazták azt a bejelentését, hogy a szövetség szolidáris Antal Árpád felfüggesztett sepsiszentgyörgyi polgármesterrel.

Az RMDSZ elnöke kijelentette, ilyen körülmények között is van értelme a politikai és önkormányzati szerepvállalásnak. Hozzátette, vállalni kell a közösség ügyét, a felelősséget, és mindent, ami ezzel jár. Úgy kell viszont készülni, hogy minden pillanatban legyen, aki a vezetők helyébe áll, ha őket félreállítják.

Itt az árnyékjelentés

Kelemen Hunor bejelentette, az RMDSZ árnyékjelentést készít ahhoz a jelentéshez, amit Románia a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról nyújtott be. Elmondta, a román kormány több mint kétéves késéssel február elején nyújtotta be az Európa Tanácshoz a kisebbségi jogok biztosításáról szóló jelentését. A dokumentum elkészítése során nem konzultált a romániai magyar közösség érdekképviseletével.

“A hivatalos jelentés rengeteg hibát, pontatlanságot tartalmaz, rengeteg olyan állítás van benne, amelyeket a tények, a mindennapi valóság nem igazol vissza” – jelentette ki Kelemen. Hozzátette, az RMDSZ hamarosan bemutatandó jelentése ezeket a valótlanságokat próbálja kiigazítani. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Kelemen az MTI kérdésére elmondta: egyeztetnek a többi kisebbséggel is az árnyékjelentésről, de nem biztos, hogy sikerül közös álláspontot kialakítani a jóval alacsonyabb igényszintű pár tízezres kisebbségek képviselőivel.

Bírálták Szijjártót

A tanácskozáson felszólaló Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester cselekvésre biztatta kollégáit. “Érdemes dolgozni, még ha mások döntik is el, hogy mikor ér véget az önkormányzati pályafutásunk” – jelentette ki a felfüggesztett polgármester.

Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke bírálta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, aki a január végi bukaresti látogatásán azt mondta, hogy román-magyar sikertörténetek kellenek ahhoz, hogy a vitás kérdésekre, így a kisebbségi kérdésre is választ tudjanak találni. Kijelentette, “fokozza a nehéz helyzetet, ha Magyarországon nem ismerik föl, hogy most kell lépni és nem holnap vagy holnapután”. Úgy vélte, ha az Egyesült Államok befolyást akar gyakorolni a térség fölött, akkor bele kell szólnia az etnikai kérdésekbe is, és az Európai Unió sem kerülheti meg az ilyen állásfoglalást, mert látható, hogy az etnikai kérdések megoldatlansága vezetett az ukrajnai tragédiához is.

Meghívottként szólt a tanácskozás résztvevőihez Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, aki a gyermekvédelmet nehezítő bürokrácia felszámolásához kérte az RMDSZ segítségét. Az SZKT megválasztotta állandó bizottságát, a szövetségi szabályzatfelügyelő bizottságot, az etikai és fegyelmi bizottságot valamint a szövetségi ellenőrző bizottságot, és a június 5-én tartandó önkormányzati választások kampányfőnökévé nevezte ki Kovács Pétert, a szövetség ügyvezető elnökét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.