Nagyvilág

Vészesen fogy a japánság

Ha így folytatják a szaporodást a japánok, előbb-utóbb eltűnik az ország a süllyesztőben. Döbbenet, mekkorát csökkent a lakosságszám öt év alatt.

Öt év alatt közel egymillióval csökkent Japán lélekszáma, ami az első nagy zuhanás 1920 óta – írja a BBC. Tavaly októberben 127,1 millió fő volt a szigetország lakossága, ez 0,7 százalékkal kevesebb, mint az előző számláláskor. Ezt a demográfusok régóta előrevetítették, okként megjelölve a csökkenő születéseket és a hiányzó bevándorlást. A japán kormány is aggódhat, az öregedő lakosság lassíthatja a gazdaságot és növelheti az egészségügyi kiadásokat.

Mindössze nyolc japán prefektúrában nőtt a lakosság, ebben benne van Tokió is. Ezzel szemben 39 prefektúrában csökkent a lakosság, a 2011-es földrengés, cunami és nukleáris katasztrófa miatt részben kiürített Fukusima szenvedte el a legnagyobb veszteséget, 115 ezerrel élnek kevesebben itt, mint öt éve. A legutóbbi népszámlálás már fellőtte a figyelmeztető rakétákat, azt mutatta, hogy már nem nő lényegében a lakosság száma.

2060-ra annyira el fog öregedni a japánság, hogy a polgárok 40 százaléka 60 évesnél idősebb lesz, és a lakosság addigra harmadával lecsökken. Abe Sinzó kormányfő egyik fő prioritása, hogy a születési ráta 1,4-rőlő 1,8 gyerekre nőjön (az egy nőre jutó gyermekek száma ez), ezt gyermekgondozási segélyekkel és adókedvezményekkel igyekszik meglépni. A BBC megjegyzi, a fejlett gazdaságok fenntartásához szükséges a kiegyensúlyozott népességszám, ehhez 2,1-es születési ráta szükséges legalább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik