Nagyvilág

Franciaország titkos háborút folytat Líbiában

A Le Monde szerint Párizs titkosszolgálati és kommandós egységeket küldött az országba az Iszlám Állam ellen.

A francia újság szerint a “nem hivatalos katonai akciót” Francois Hollande francia elnök engedélyezte és az az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával egyetértésben történik. A bevetésen a hadsereg elit alakulata és a francia hírszerzés, a DGSE erői vesznek részt.

Fedett akciókat készítenek elő

Líbiában 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik, az egyik Tripoliban, a másik – amelyet a nemzetközi közösség elismer – Tobrukban. Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megbuktatása és megölése után alakultak ki kaotikus állapotok. Azóta több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam is.

A Le Monde-ban “Franciaország titkos háborújának” nevezett katonai műveletek az iszlamisták líbiai térnyerésének lassítását szolgálják a szélsőségesek vezetőire mért csapásokkal, amelyeket szárazföldi fedett akciók készítenek elő.

Felderítést és határ menti bázist elismertek

A védelmi tárca nem kommentálta a Le Monde-ban közölt hírt, viszont a Jean-Yves le Drian francia védelmi miniszterhez közeli egyik forrás úgy tudja: a védelmi tárca vezetője nyomozást indított “nemzetvédelmi titok megsértése” miatt, hogy kiderítsék az értesülés forrását.

Hollande a 130 halálos áldozatot követelő tavaly novemberi támadásokat követően, miután a terrorista szervezet vállalata a merényletekért a felelősséget, úgy fogalmazott, hogy Franciaország “háborúban áll az ISIS-szel”.

A védelmi tárca korábban megerősítette, hogy francia harci repülőgépek felderítő repüléseket végeznek a líbiai légtérben. Párizs vezető szerepet vállalt a NATO 2011-es légicsapásaiban, amelyek segítettek a lázadóknak elmozdítani Moammer Kadhafi néhai diktátort. A minisztérium ugyanakkor megerősítette azt is, hogy Franciaország egy előretolt katonai támaszpontot létesített Észak-Nigerben, a líbiai határon.

Amerikai harci repülőgépek múlt pénteken csapást mértek az Iszlám Állam egyik líbiai kiképző tábora ellen, ami során mintegy 50 ember vesztette életét, köztük a szerbiai követség két munkatársa is, akiket a szerb kormányfő szerint tavaly novemberben hurcoltak el a dzsihadisták. Amerikai illetékesek szerint a nyugat-líbiai Szabratában lévő támaszpontot mintegy 60 szélsőséges használta, köztük a tunéziai Noureddine Chouchane is, akit két, tavaly Tunéziában végre hajtott merényletért is felelősnek tartanak, amelyek során több tucat turista vesztette életét.

A Le Monde szerint a francia titkosszolgálat egy novemberben végrehajtott csapása során ölték meg az ISIS egykori líbiai vezetőjét, az iraki Abu Nabilt is.

A napilap szakértő bloggerekre hivatkozva úgy tudja, hogy már február közepe óta észleltek francia különleges egységeket Kelet-Líbiában.

“Az utolsó dolog az lenne, hogy beavatkozzunk Líbiában. El kell kerülnünk minden nyílt katonai összecsapást, diszkréten kell cselekednünk” – idézett egy vezető katonai illetékest a Le Monde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik