Nagyvilág

Ciprasz Orbánnak üzenhetett: Görögország blokkolja az Európai Uniót

Juncker pofoz (Array)
Juncker pofoz (Array)
„Athén nem fogja elfogadni, hogy vannak államok, amelyek egyetlen menekültet sem fogadnak be, de cserébe kerítéseket építenek" - hangsúlyozta Ciprasz. Ausztria és a nyugat-balkáni országok is megkapták.

Görögország mindaddig blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok – mondta szerdán Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben.

A kormányfő emellett a menekültpolitika ügyében hozott megállapodások azonnali betartására szólította fel az európai uniós kormányokat.

Nem fogunk beleegyezni abba, hogy országunk lelkek raktárává változzon

– szögezte le a miniszterelnök.

A görög kormány egyik szóvivője a dpa német hírügynökség kérdésére válaszolva nem tudta pontosítani, hogy Athén csak a menekültpolitikára vagy az összes uniós területre vonatkozóan kívánja-e blokkolni az európai uniós politikai döntési folyamatot.

Ciprasz “szégyennek” nevezte, hogy Ausztria és a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok Bécsben konferenciát rendeztek szerdán a menekültválságról Görögország részvétele nélkül és az EU által biztosított kereteken kívül.

A kormányfő azt mondta, a görög ellenzék vezetőivel is egyeztet, hogy még a március hetedikére tervezett, rendkívüli migrációs EU-csúcstalálkozó előtt közös álláspontot fogalmazhassanak meg.

A görög miniszterelnök korábban telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, és arra hívta fel a figyelmét, hogy a balkáni útvonal részleges lezárása miatt több ezer menekült ragadt Görögországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik