Nagyvilág

Ciprasz tiltakozik a menekültügyi szigorítások miatt

Több mint tízezer menedékkérő ragadt az országban.

Elégedetlenségének adott hangot a görög miniszterelnök amiatt, hogy az EU képtelen megakadályozni a balkáni migrációs útvonalon fekvő országokat abban, hogy szigorítsák a menedékkérők ellenőrzését.

Alekszisz Ciprasz szerint ez ellentétes azzal a döntéssel, amelyet egyhangúlag hoztak meg a múlt heti EU-csúcs résztvevői. A kormányfő amiatt is tiltakozott, hogy nem hívták meg országát a balkáni útvonal mentén fekvő országok belügyminisztereinek szerdai ausztriai találkozójára.

A görög miniszterelnök ahhoz a feltételhez kötötte pénteken az EU-csúcson hozott döntések támogatását, hogy a március 6-ra tervezett EU-Törökország csúcstalálkozóig egyetlen tagállam sem zárja le egyoldalúan a határait.

Macedónia vasárnap úgy döntött: nem engedi be területére a Görögországból érkező afgánokat. A görög rendőrség szerint kedden több mint tízezer menedékkérő rekedt az országban. Eközben görög tisztviselők bejelentették, hogy megállapodást kötöttek a kelet-spanyolországi Valencia régióval ezer ember áthelyezéséről, megkerülve a menekültek újraelosztását segítő uniós rendszert. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik