Nagyvilág

Az Amnesty International kiosztotta Ausztriát menekültügyben

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 23. 16:34

A genfi menekültügyi egyezmény nem valamiféle "ködös szociális elképzelés" – mondta a szervezet ausztriai vezetője.

Az osztrák kormány megsérti az emberi jogokat, nem tartja be a törvényeket és megszegi a nemzetközi jogot is – közölte az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet ausztriai tagszervezetének vezetője kedden az osztrák menekültpolitikát értékelve.

Anarchiához vezet ez a hozzáállás

Heinz Patzelt Bécsben tartott sajtótájékoztatóján aláhúzta: a genfi menekültügyi egyezmény nem valamiféle “ködös szociális elképzelés”, hanem olyan nemzetközi és európai jogalap, amely Ausztriában is kötelező érvényű. Az ausztriai szervezet vezetője kijelentette: a menekültügyi egyezmény nem ismer sem felső korlátot, sem napi kvótát, és nem tartalmaz olyan fogalmakat, mint “biztonságos származási ország”, valamint “biztonságos harmadik ország”, ahova “vissza lehet küldeni az embereket, mint egy pingponglabdát”.

Aki a kormány tagjaként “ilyen mértékben megkérdőjelezi az alapvető játékszabályokat és nevetségesnek, valamint jelentéktelennek bélyegzi azokat, az magát a jogállamiságot vonja kétségbe” – fogalmazott Patzelt. Ha mindenki maga alakítja ki a saját játékszabályait, akkor anarchia jön létre – érvelt.

Hús-vér emberekkel játszanak

Patzelt az osztrák intézkedéseknek a nyugat-balkáni országokban kifejtett, sokszor “dominóhatásnak” nevezett következményére utalva úgy fogalmazott, az osztrák kormány “hús-vér emberekkel játszik dominójátékot”, a menekültek balkáni útvonala által érintett államokat pedig arra kényszeríti, hogy kövessék a “jogsértő példát”.

Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, ha olyan országok bírálják Ausztriát a szigorításokért, mint Franciaország, ahol az emberek Calais-nál “vegetálnak”.

Patzelt véleménye szerint “mélységesen érthető” felső határról beszélni olyan esetben, mint amikor Bejrút polgármestere egymillió befogadott menekült után arról beszélt, hogy “nehezen megoldható már a helyzet”. Azonban amennyiben Ausztria csupán naponta 80 menedékkérelmet akar befogadni, az Patzelt szerint “szánalmas, nevetséges és tűrhetetlen”.

80 menedékkérelem nyújtható be

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter visszautasította a szervezet vezetőjének vádjait, és arról beszélt, hogy a megszabott napi kvóta további csökkentését tervezik.

A múlt héten életbe lépett osztrák intézkedés szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Idén eddig 11 500 kérelmet érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.