Külföld

Putyin bárhol lecsaphat – véli a lengyel elnök tanácsadója

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 11:17

Lengyelország szeretné, ha a NATO jelentős erőket állomásoztatna területén, de ez ellenkezhet korábbi megállapodásokkal.

„Vlagyimir Putyin új geopolitikai törekvései ráébresztették Amerikát, hogy stratégiai hibát követett el, amikor Európa helyett Ázsia felé fordult” – mondta a lengyel elnök külpolitikai tanácsadója. Krzysztof Szczerski szerint a Nyugatnak fel kell ismernie, hogy az orosz államfő nem egyszerűen vissza akarja állítani országa befolyását a korábban szovjet fennhatóság alatt álló területeken, de nagyobb katonai befolyásra törekszik világszerte.

A tanácsadó a Guardiannek azt mondta: a putyini stratégia a geopolitikai konfrontációkról szól, a következő orosz támadás helyszíne így bárhol lehet a világon, nem csak a volt szovjet érdekszférában. „Hiba azt gondolni, hogy Putyinnak szűk mozgástere van, Szíria megmutatta, hogy nem ez a helyzet” – jelentette ki Szczerski.

A lengyel szakértő kitért arra, hogy a szíriai beavatkozás nyomán világos lett, hogy Oroszország képes feltűnés nélkül, nagy távolságra, gyorsan átmozgatni jelentős haderőt. Ez az egész világ számára figyelmeztetés.

Júliusban Lengyelország ad otthont a NATO-csúcsnak, ezt arra akarja felhasználni, hogy a szövetséget rábírja, növelje katonai jelenlétét Kelet-Európában. A tanácsadó kijelentette: hazája elégedett az amerikai döntéssel, mellyel megnégyszereznék az európai katonai jelenlétre szánt kiadásaikat. Ez annak a jele, hogy korrigálni akarják korábbi tévedésüket – vélte.

A lengyelek az ukrajnai orosz beavatkozás nyomán azt szeretnék, ha két, 3-5 ezer fős NATO-hadtest állomásozhatna területükön. Az észak-atlanti szövetség eddig vonakodott ilyen döntésektől, és több ország figyelmeztetett, hogy ez szembemenne a NATO és Oroszország között 1997-ben megkötött egyezséggel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.