Nagyvilág

Az összes görög-bolgár határátkelőt eltorlaszolták

A Görögország és Bulgária közötti összes határátkelőt eltorlaszolták bolgár kamionsofőrök pénteken, válaszul a görög földművesek útlezárásos sztrájkjára, és emiatt az említett határszakaszon a közúti forgalmat Törökország és Macedónia felé kellett elterelni.

A teherautó-sofőrök tiltakozó akciója kedden kezdődött a legfontosabb, Promahonasz és Kulata közötti görög-bolgár határátkelő eltorlaszolásával, az elégedetlenkedő bolgárok péntekre azonban már az összes határállomást blokád alá vették.

A bolgár teherszállítók szakszervezete szerint azért tiltakoznak, mert a görög földművesek nem engedik át a bolgár teherautókat a határon.

A görög parasztok hetek óta akadályozzák a forgalmat az autópályákon, tiltakozásul a kormány nyugdíjreformja ellen. Miközben a személyautók és a buszok közlekedése a határon zavartalan, a teherautókat csak alkalmanként engedik át. A bolgár sofőrök szerint a görög földművesek nem tartják be ígéretüket, miszerint naponta több órára megnyitják útzáraikat a teherautók előtt.

A bolgár parlament pénteken arra kérte az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen szabálysértési eljárást Görögország ellen, és tegyen lépéseket azért, hogy garantálhassák az áruk szabad áramlását.

Kraszimir Lalov, a bolgár teherszállítók szakszervezetének elnökhelyettese pénteken úgy vélte, a negyedik legfontosabb európai kereskedelmi folyosóról van szó, ezért a kérdés nem csupán a bolgár szállítmányozókat érinti.

Bojko Boriszov, a jobbközép bolgár kormány miniszterelnöke csütörtökön azzal vádolta meg Görögországot, hogy szándékosan ártani próbál a bolgároknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik