Nagyvilág

Horvátország több mint 200 menekültet toloncolt vissza Szerbiába

Horvátország 217 menekültet toloncolt vissza Szerbiába az éjszaka, közölte Mirjana Milenkovski, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai szóvivője a sajtóval szerdán. A szóvivő kiemelte, hogy a menekülteket vonattal szállították vissza Horvátországból a szerbiai Sidre, ahol a helyi befogadóközpontban helyezték el őket.

“Főként afgán családokat küldtek vissza, de iraki és néhány szíriai is van közöttük”, részletezte Mirjana Milenkovski. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy kiderítsék, miért küldték vissza a bevándorlókat a horvát hatóságok. Azt lehet tudni – magyarázta -, hogy Szlovénia Horvátországba, Horvátország pedig Szerbiába szállította a 217 embert.

Szerbia készül arra, hogy esetleg több ezer menekültet szállásoljon el hosszabb időre. Az ország 17 városában összesen hatezer helyet biztosítanak azoknak, akik valami oknál fogva Szerbiában rekednének. Legutóbb kedden nyitottak meg a szerb-macedón határ közeli Presevóban egy újabb épületet, amely mintegy 350 ember, főleg anyák és gyerekek befogadására alkalmas.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden megismételte a szerb kormány álláspontját, miszerint Szerbia nem emel kerítést a határain, de nem is lesz a menekültek gyűjtőközpontja. Mint fogalmazott: a szerb intézkedéseket az uniós lépésekkel hangolják össze. Hozzátette: amennyiben Horvátország elkezdi Szerbiába visszatoloncolni a menekülteket, Szerbia is visszaszállítja őket Macedóniába.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik