Nagyvilág

3200 – ez a menekültek új varázsszáma Ausztriában

A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be Ausztriába, Németország pont ennyit tud még fogadni.

A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be Ausztriába. Emellett maximum 80 menedékkérelmet nyújthatnak be az országban – jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán. A tárcavezető szerint nem kizárható, hogy a határ szlovén oldalán feltorlódnak majd a bevándorlók.

Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint ez a kettős felső határérték további intézkedésig lesz érvényben. A bejelentés szerint amennyiben ezeket a meghatározott számokat átlépik, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérőknek az országba történő beléptetését. A napi maximum meghatározása csupán az egyik lépés, amelyet további intézkedések fognak követni.

Az európai országok közül a többi között Ausztriára is jelentős nyomás nehezedett a migrációs válság miatt, és az ország mostanra elért terhelhetősége határához.

Ha annyi menedékkérelmet nyújtanak be Ausztriába, mint tavaly, akkor az ország nem fog tudni megbirkózni a kialakult helyzettel. Amíg nincs európai megoldás, addig a józan ész a saját határaink biztosítását követeli meg

– hangsúlyozta a miniszter és kiemelte: meg kell őrizni Ausztria biztonságát, a közrendet és az életszínvonalat.

A szerdán ismertetett felső belépési kvóták jelentős korlátozást jelentenek, eddig ugyanis naponta több mint kétszáz menekültkérelmet nyújtottak be a határon. A Frontex uniós határellenőrzési ügynökség jelentése szerint február 9. és 15. között átlagosan 3200 ember utazott be az országba, nagy részük tovább is ment Németországba.

A szakértők szerint azért éppen 3200 embert engednek majd átutazni Ausztrián, mert ennyi menekültet tud Németország még “problémamentesen” befogadni.

A belügyminisztérium szerdai közlése szerint idén eddig összesen 11 ezer kérelem érkezett az osztrák hatóságokhoz, és további nyolcezer ember várhatóan családegyesítés során érkezik majd az országba. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter korábbi becslése szerint idén várhatóan 30 ezer ember érkezik családegyesítéssel Ausztriába, a belügyminisztérium azonban valamennyivel kevesebb emberrel számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik