Nagyvilág

Merkel csak akkor rendezi kapcsolatait Iránnal, ha az elismeri Izraelt

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 16. 19:22

Benjamin Netanjahu Németországban járva mindig úgy érzi, hogy jó barátok között van.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel a történelem csodájának nevezte, hogy a holokauszt után Németország és Izrael között barátság alakult ki, az izraeli kormányfő pedig azt mondta, hogy Németországban járva mindig azt érzi, hogy jó barátok között van.

A két kormány 2008 óta rendszeresen tart közös ülést, és ezúttal a migráció és az integráció kérdéseiről is eszmét cseréltek. Izrael ezen a területen jelentős tapasztalatokat szerzett, és míg Németország a menekültek révén csak most szembesül közvetlenül a szíriai polgárháború következményeivel, Izrael kezdettől fogva megérzi a csaknem öt éve tartó konfliktus hatását – mondta a német kancellár.

Izrael nélkül még keményebbek lennének a radikális iszlamisták

Hangsúlyozta, hogy Izrael a szélsőségek által sújtott közel-keleti térségben működő demokráciaként Németorzság biztonságához is hozzájárul, ezért kulcsfontosságú a nemzetbiztonsági szervek együttműködése, Benjamin Netanjahu pedig kiemelte, hogy országa a “nyugati civilizáció bástyája”.

Izrael nélkül az egész régiót elborítaná a radikális iszlamizmus, és sokkal több menekült érkezne Európába – mondta az izraeli kormányfő.

Palesztina ügye most nem alkalmas

A német kancellár kiemelte, hogy az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás nem azt jelenti, hogy Berlin teljes mértékben rendezi viszonyát Teheránnal, és a “normális, baráti kapcsolat” kialakításának feltétele Izrael elismerése. A német kormányzat képviselői erre minden egyes tárgyaláson felhívják iráni partnereik figyelmét – mondta Angela Merkel, elfogadhatatlannak nevezve a perzsa állam viszonyulását Izraelhez.

Az izraeli-palesztin konfliktusról kérdésre válaszolva megerősítette a német álláspontot, miszerint a kétállami megoldásra kell törekedni, vagyis arra, hogy a zsidó állam mellett legyen egy palesztin állam is. Ugyanakkor a helyzet most nem alkalmas jelentős előrelépésre – mondta Angela Merkel.

A következő, hetedik kormánykonzultációt 2017-ben tartják Jeruzsálemben. A hatodik ülést eredetileg tavaly októberben tartották volna meg, a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulójára szervezett ünnepségsorozatba illesztve. Az értekezletet izraeli kérésre halasztották el, a tel-avivi vezetés a feszült biztonsági helyzetre hivatkozott, utalva a harmadik intifádának (palesztin felkelésnek) is nevezett erőszakcselekményekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.