Nagyvilág

Merkel csak akkor rendezi kapcsolatait Iránnal, ha az elismeri Izraelt

Benjamin Netanjahu Németországban járva mindig úgy érzi, hogy jó barátok között van.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel a történelem csodájának nevezte, hogy a holokauszt után Németország és Izrael között barátság alakult ki, az izraeli kormányfő pedig azt mondta, hogy Németországban járva mindig azt érzi, hogy jó barátok között van.

A két kormány 2008 óta rendszeresen tart közös ülést, és ezúttal a migráció és az integráció kérdéseiről is eszmét cseréltek. Izrael ezen a területen jelentős tapasztalatokat szerzett, és míg Németország a menekültek révén csak most szembesül közvetlenül a szíriai polgárháború következményeivel, Izrael kezdettől fogva megérzi a csaknem öt éve tartó konfliktus hatását – mondta a német kancellár.

Izrael nélkül még keményebbek lennének a radikális iszlamisták

Hangsúlyozta, hogy Izrael a szélsőségek által sújtott közel-keleti térségben működő demokráciaként Németorzság biztonságához is hozzájárul, ezért kulcsfontosságú a nemzetbiztonsági szervek együttműködése, Benjamin Netanjahu pedig kiemelte, hogy országa a “nyugati civilizáció bástyája”.

Izrael nélkül az egész régiót elborítaná a radikális iszlamizmus, és sokkal több menekült érkezne Európába – mondta az izraeli kormányfő.

Palesztina ügye most nem alkalmas

A német kancellár kiemelte, hogy az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás nem azt jelenti, hogy Berlin teljes mértékben rendezi viszonyát Teheránnal, és a “normális, baráti kapcsolat” kialakításának feltétele Izrael elismerése. A német kormányzat képviselői erre minden egyes tárgyaláson felhívják iráni partnereik figyelmét – mondta Angela Merkel, elfogadhatatlannak nevezve a perzsa állam viszonyulását Izraelhez.

Az izraeli-palesztin konfliktusról kérdésre válaszolva megerősítette a német álláspontot, miszerint a kétállami megoldásra kell törekedni, vagyis arra, hogy a zsidó állam mellett legyen egy palesztin állam is. Ugyanakkor a helyzet most nem alkalmas jelentős előrelépésre – mondta Angela Merkel.

A következő, hetedik kormánykonzultációt 2017-ben tartják Jeruzsálemben. A hatodik ülést eredetileg tavaly októberben tartották volna meg, a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulójára szervezett ünnepségsorozatba illesztve. Az értekezletet izraeli kérésre halasztották el, a tel-avivi vezetés a feszült biztonsági helyzetre hivatkozott, utalva a harmadik intifádának (palesztin felkelésnek) is nevezett erőszakcselekményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik