Nagyvilág

Elveszik a kiskorú menekültek telefonjait a dán rendőrök

Pedig sokszor ez az egyetlen lehetőségük, hogy több ezer kilométerre lévő családjukkal tarthassák a kapcsolatot.

55 kiskorú menedékkérő mobiltelefonját kobozta el a dán rendőrség az elmúlt napokban – szellőztette meg a Politiken című dániai lap. A beszámolóból kiderül: a gyerekek kísérő nélkül érkeztek, a telefonokat pedig visszakapják, de a hatóságok azt a személyazonosságuk megállapítására használják.

Richard la Cour, a dán rendőrség külföldiekkel foglalkozó részlegének vezetője azt mondta: az ősz óta folyamatosan érkező menedékkérők özöne kihívások elé állította a nyomozókat, de a jövőben gyorsabban végzik el a telefon alapján történő azonosítást.

A Save the Children nevű nemzetközi gyermekjogvédő hálózat kifogásolta az eljárást, mert a gyerekeknek sokszor telefonjuk az egyetlen összeköttetésük szüleikkel, vagy ezen keresztül tudnak segítséget kérni. A dán baloldali Egységlista nevű párt egyenesen őrültnek nevezte a gyakorlatot, mondván: ezek a gyerekek teljesen egyedül vannak és egyetlen lehetőségüktől fosztják meg őket, hogy több ezer kilométerre lévő családjukkal tarthassák a kapcsolatot.  (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik