Nagyvilág

A 12 éves szíriai Ahmed szívszorító levelet írt a svéd királynak

A levélírót Ahmednek hívják, de családnevét anyja kívánságára és a fiú kiskorúságára tekintettel nem közölték. A szíriai család jelenleg is várja, hogy a hatóságok elbírálják menedékkérelmüket.

Beszélni akartam az utamról Szíriából

Ahmed levelében arról írt, hogy családjával boldogan éltek a szíriai Aleppóban, “amíg ki nem tört a rakéták, lövések és a terror hangjától hangos háború”. Leírta hogyan menekült a család Görögországba egy gumicsónakban miközben körülötte sírtak a gyerekek, és hogyan “tört össze a szíve” amikor látta anyja könnyeit.

Beszélni akartam (a királlyal) az utamról Szíriából Svédországba. És szerettem volna beszélni vele a svéd emberekről is. Nagyon kedvelem őket

– mondta Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve: orvos szeretne lenni, s szeretne valami nagyon jót tenni a svédekkel, akik nagyon szép hellyel adományozták meg őt.

A menekült fiú levelét eredetileg arab nyelven írta, amit egy iskolai tanácsadó segített neki lefordítani svédre.

Készül a találkozóra

Daniel Urso, a királyi udvar szóvivője elmondta: az uralkodó február 11-én válaszolt, de további részleteket nem közölt arra hivatkozva, hogy ez “magán jellegű ügy”. Ugyanakkor Ahmed, édesanyja és segítőjük is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kaptak választ.

Ahmed elmondta, hogy szeretne találkozni a királlyal, akiről azt hallotta, hogy “nagyon kedves népéhez”.

A levélben a fiú leírta, hogy új ruhákat is hozott magával Szíriából, hogy legyen mit felvennie, ha alkalma nyílik találkozni az uralkodóval.

Svédország a menedékkérők egyik elsődleges célországa Európában.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. A kormány ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a dán határon. Idén a svéd hatóságok 70-140 ezer új menedékkérőre számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik