Külföld
Pope John Paul II looks at a one of the two doves released by children from the window of his private apartments at the Vatican.  Pope John Paul II looks at one of the two doves released by children from the window of his private apartments at the end of the Sunday Angelus prayer at the Vatican, January 30, 2005. The Pope delivered a message of peace on Sunday, flanked by two children who released two doves which initially seemed reluctant to fly off his balcony. Pictures of the month January 2005 Pictures of the Year 2005. REUTERS/Max Rossi   BEST QUALITY AVAILABLE - RTRLU7Z

30 éven át levelezgetett egy férjes asszonnyal János Pál pápa

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 15. 09:33

Egy Amerikában élő lengyel filozófussal, Anna-Teresa Tymienieckával folytatott bensőséges levelezést, a Lengyel Nemzeti Könyvtár éveken át rejtegette a leveleket.t.

A pápa és az asszony harminc éven át tartó levelezéséről a BBC írt egy most vetített dokumentumfilm kapcsán. A korábbi Karol Wojtyila néven krakkói érsek még 1973-ban alakított ki barátságot a filozófussal, egy könyv kapcsán, amit a későbbi egyházi vezető írt.

A kezdeti formális levelezés egyre bensőségesebbé vált. Többször találkoztak személyesen is, volt, hogy az érseki titkár jelenlétében. 1974-ben az érsek azt írta egy levelében, hogy többször visszaolvassa a leveleket, mert azok jelentőségteljesek és mélyen személyesek a számára.

Azt azonban a BBC is hangsúlyozza, hogy arra semmiféle bizonyíték vagy jelzés nincs a levelezésekben, hogy a pápa megszegte volna a cölibátust.

A portál több, korábban soha nem látott fényképet is lehoz, van, ahol együtt kempingeznek, de olyan is, ahol síelnek vagy épp túráznak.

Az egyik levelében János Pál Isten ajándékának nevezi levelezőtársát.

A megszólaltatott szakértők szerint Tymieniecka kapcsolatuk elején szerelemes lehetett a pápába, aki erre azzal válaszolt, hogy az egyik legszemélyesebb tárgyát, az önmegtartóztatást jelképező skapuláréját ajándékozta neki.

A Vatikán később reagált a BBC cikkére és a dokumentumfilmre is, szerintük ennek az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja. Szerintük ismert tény volt, hogy a pápa barátságot ápol a nővel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.