Nagyvilág

22,7 millió eurós uniós támogatást oszthat el Görögország és Macedónia

Görögország számára további 12,7, Macedónia számára 10 milliós eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság, és egyben megfogalmazta az elvárásait, mit is kellene tenniük a menekültválságban.

Az unió végrehajtó testület közleménye szerint Macedóniának egyebek között a határőrizet erősítésére nyújtják a támogatást, amelyre azért is szükség van, mert a bevándorlási hullám különösen nagy nyomás alá helyezte a migrációs útvonalak mentén fekvő országokat.

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy Európának egyesítenie kell erejét a válság kezelésének érdekében. A többlettámogatás segítséget kíván nyújtani a volt jugoszláv tagköztársaságnak határvédelme erősítésében, a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások finanszírozásában, továbbá az unió és Szerbia által az ország déli határára küldött egységek költségeinek fedezésében – fejtette ki.

A közlemény szerint a különtámogatás ellenében a macedón határvédelemnek erősítenie kell a módszeres határellenőrzést és felügyeletet. Ellenőriznie és regisztrálnia kell mindenkit, aki nem EU-tagország állampolgára, akár szabályosan, akár illegális úton lépte át az ország határait, valamint további erőfeszítéseket kell tennie az embercsempész-hálózatok és az emberkereskedelem felszámolása érdekében.

Görögországot a mostani támogatással a migránsok fogadásában és regisztrálásában kívánja segíteni az unió. Az Európai Bizottság számításai szerint a megítélt forrás révén Athén legalább további nyolcezer bevándorló fogadására készülhet fel, beleértve ideiglenes elszállásolásukat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik