Külföld

22,7 millió eurós uniós támogatást oszthat el Görögország és Macedónia

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 15. 14:37

Görögország számára további 12,7, Macedónia számára 10 milliós eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság, és egyben megfogalmazta az elvárásait, mit is kellene tenniük a menekültválságban.

Az unió végrehajtó testület közleménye szerint Macedóniának egyebek között a határőrizet erősítésére nyújtják a támogatást, amelyre azért is szükség van, mert a bevándorlási hullám különösen nagy nyomás alá helyezte a migrációs útvonalak mentén fekvő országokat.

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy Európának egyesítenie kell erejét a válság kezelésének érdekében. A többlettámogatás segítséget kíván nyújtani a volt jugoszláv tagköztársaságnak határvédelme erősítésében, a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások finanszírozásában, továbbá az unió és Szerbia által az ország déli határára küldött egységek költségeinek fedezésében – fejtette ki.

A közlemény szerint a különtámogatás ellenében a macedón határvédelemnek erősítenie kell a módszeres határellenőrzést és felügyeletet. Ellenőriznie és regisztrálnia kell mindenkit, aki nem EU-tagország állampolgára, akár szabályosan, akár illegális úton lépte át az ország határait, valamint további erőfeszítéseket kell tennie az embercsempész-hálózatok és az emberkereskedelem felszámolása érdekében.

Görögországot a mostani támogatással a migránsok fogadásában és regisztrálásában kívánja segíteni az unió. Az Európai Bizottság számításai szerint a megítélt forrás révén Athén legalább további nyolcezer bevándorló fogadására készülhet fel, beleértve ideiglenes elszállásolásukat is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.