Külföld

Fico és Sobotka is azt mondta, Görögország kudarcot vallott

24.hu
24.hu

2016. 02. 14. 20:22

Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap egyaránt úgy vélekedett, hogy a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott, ezért szerintük fontos, hogy a V4-ek segítsenek Bulgáriának és Macedóniának megvédeni saját határaikat a migránsok áradatától.

Mindketten külön-külön arra a hírre reagáltak, amely szerint Németországot állítólag nyugtalanítja az a téma, amely a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetőinek hétfői prágai csúcstalálkozóján lesz vitapont. A résztvevők a tervek szerint ugyanis tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításáról is Bulgária és Macedónia déli határán.

Sobotka a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette: a közép-európai országok készek segíteni ezeknek az országoknak, hogy lezárják határaikat Görögországgal, így megfékezhetik a menekültek tömeges áramlását.

A cseh kormányfő szerint az Európai Unió és Törökország között a migrációs áradat megfékezéséről kötött megállapodások nem hozták meg a kielégítő eredményt, e probléma rendezése terén kifutottak az időből.

“Nyilvánvalóan nem arra a mai helyzetre vágytunk, amelyben több mint háromezer ember érkezik naponta Görögországba” – mondta Sobotka.

“A visegrádi 4-ekben tudatosult, milyen fontos a Nyugat-Balkánra helyezni a hangsúlyt, szolidárisnak lenni a nyugat-balkáni országokkal és segíteni nekik határaik megvédésében” – mondta a cseh miniszterelnök, emlékeztetve, hogy a V4-ek rendőrei már most is segítenek a macedón határon, és készek fokozni a segítséget.

Robert Fico a TA3 televíziónak adott nyilatkozatában elsősorban a menekültkvóták ellen emelte fel szavát. Szlovákia egyetlen migránst sem fog “diktátum alapján” befogadni területére. “Nincs szükségünk különféle vallással és kultúrával rendelkezők gettóira” – mondta, hozzáfűzve, hogy azokat az embereket nem lehet normális módon integrálni, és ugyanolyan problémákat fognak okozni, mint amilyeneket Németországban és Brüsszelben.

Fico szerint nem Szlovákia okozta azoknak az országoknak a széthullását, ahonnan a menekültek érkeznek, Szlovákia soha “nem hívta meg” őket. Pozsony elutasít mindenfajta menekültkvótát – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott.

“Emberek ezrei hömpölyögnek naponta térségünk felé mindenfajta ellenőrzés nélkül, fenyegetést jelentenek számunkra. Ez a legnagyobb veszély, amely megállíthatja a gazdasági növekedést az Európai Unió egész területén” – mondta Fico, aki szerint ha a határokat lezárnák, ha bevezetnék a határellenőrzést, ha korlátoznák a személyek és áruk szabad áramlását, az felmérhetetlen hatással lenne a gazdasági növekedésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.