Nagyvilág

Zika-vírus és kisfejűség: az amerikai járványügynek erős bizonyítékai vannak

A brazil katolikusok szerint csak arra akarják egyesek felhasználni a kérdést, hogy napirendre tűzzék az abortusz liberalizálását.

Az amerikai Járványügyi Központ vezetője bejelentette: minden eddiginél erősebb bizonyíték van arra, hogy rendellenességet okoz a születendő gyermekeknél, ha a várandós nők Zika-vírussal fertőződnek. Tom Frieden döntéshozó politikusoknak számolt be Washingtonban arról, hogy két konkrét brazíliai esetben kimutatták, hogy a születésük után nem sokkal meghalt gyermekek az anyjuktól kapták el a vírust.

Brazíliában több mint négyezer esetről tudnak, amikor mikrokefáliával – rendellenesen kicsi agymérettel – születtek gyermekek és felmerült annak gyanúja, hogy a csecsemők az édesanyjuktól kapták el a Zika-vírusfertőzést.

Frieden elmondta: továbbra is intenzív kutatások zajlanak annak érdekében, hogy többet megtudjanak a fertőzések természetéről és védőoltást dolgozzanak ki, de arra is figyelmeztetett, hogy akár évekig várathat magára a megoldás. A Járványügyi Központ a szövetségi hivataloknak adna szélesebb körű felhatalmazást, hogy szúnyogirtással próbálják megakadályozni a járvány terjedését.

Szerdán az ENSZ Egészségügyi Világszervezete iránymutatást adott ki a nőknek, hogyan védekezzenek a Zika-fertőzés ellen. Mivel a vírus nemi úton is terjed, leghatásosabb védekezési módként a gumióvszert nevezték meg, ez viszont kényes kérdés a régióban, ahol a katolikus egyház élesen elítéli a fogamzásgátlás minden formáját. Liberálisabb nézőpontot képviselő katolikusok a helyzetre való tekintettel kérték, hogy az egyház puhítsa fel merev elutasító álláspontját, de sikertelenül.

A brazil püspöki konferencia főtitkára azt mondta: Brazíliában évek óta előfordulnak mikrokefáliás megbetegedések, egyesek ezt most arra akarják felhasználni, hogy megint napirendre tűzhessék az abortusz kérdését.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nem fogalmazott meg konkrét utazási javaslatokat, de azt tanácsolták, hogy azok a várandós nők, akik a járvány által érintett térségbe készülnek, kérjenek orvosi tanácsot indulás előtt. (BBC)

A szlovének is kapcsolatot találtak

Tudományos bizonyítékot tártak fel a zikavírus és a kisfejűség (mikrokefália) között szlovén kutatók, akik egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust.

A magzatot vizsgálva zikavírust találtak az agyi szövetekben, ám nem bukkantak nyomára 13 másik olyan vírusnak, amely szintén mikrokefáliát okozhat – írták tanulmányukban a ljubljanai egyetem klinikai központjának munkatársai.

A fertőzött magzatot egy szlovén nő vetette el terhessége 32. hetében, miután az ultrahangos vizsgálat komoly rendellenességeket mutatott születendő gyermeke agyában. A nő Brazíliában esett teherbe, és a várandósság 13. hetében jelentek meg nála a zika-láz tünetei. A 14. és a 20. hétben elvégzett magzati ultrahangos vizsgálatok eredményei azonban még rendben voltak, és csak a 29. hétben találtak súlyos rendellenességeket, így a nő az abortusz mellett döntött.

A szlovén szakemberek vizsgálati eredménye rendkívül fontos, mert eddig csak feltételezték a zikavírus és a kisfejűség közötti kapcsolatot, de nem erősítették meg. A szlovén kutatók vizsgálata bizonyította, hogy a kórokozó a fertőzött anyából a magzat agyába kerülhet, amelyben tartós károsodást okoz.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a döntő bizonyítékhoz további vizsgálatokra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik