Nagyvilág

Steinmeier: meg kell törni az erőszak spirálját

Meg kell törni az erőszak spirálját Szíriában, mert különben tovább húzódik a polgárháború, és ehhez áttörést kell elérni a rendezésről folytatott tárgyalásokon – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter csütörtökön Münchenben, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) külügyminiszteri találkozója előtt.

A német diplomácia vezetője sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy eljött a bajor fővárosba “mindenki, akire szükség van” ahhoz, hogy “elérjük mindazt, amit eddig nem sikerült”, vagyis a továbblépést a válságkezelés azon szakaszába, amelyben lehetővé válik a harcok miatt a külvilágtól elzárt emberek ellátásának javítása, és az “első lépések megtétele az erőszak jelentős csökkentése felé”.

Mindez “remélhetőleg” végül elvezet egy tűzszüneti megállapodáshoz – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Hozzátette: bizonytalan, hogy sikerül-e még csütörtökön Münchenben “kikerülni az erőszak örvényéből”, de az biztos, hogy német részről minden lehetséges előkészületet megtettek a tárgyalások eredményességéért, és valamennyi résztvevő azzal a szándékkal érkezett Münchenbe, hogy áttörést érjenek el.

Elmondta, hogy a napokban telefonon tárgyalt John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Rijád Hidzsábbal, a szíriai ellenzéki csoportok tárgyalási koordinátorával, és hosszú megbeszélést folytatott Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával.

A Bayerische Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság jelentése szerint az ISSG müncheni értekezlete számos kétoldalú, bizalmas találkozóval kezdődött.

Az ISSG az ENSZ, az Európai Unió és az Arab Liga, valamint 17 ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán és Törökország informális egyeztető fóruma. Tavaly október óta működik, és a szíriai konfliktus szíriai szereplőinek január végi genfi béketárgyalásának kudarca óta először ülésezik.

A találkozóra a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) kezdete előtt egy nappal kerül sor. Az MSC a világ egyik legrangosabb biztonságpolitikai tanácskozása, 52. alkalommal rendezik meg. A konferencián 550-en vesznek részt, köztük nagyjából 30 ország állam-, illetve kormányfője és 60-nál is több külügyminiszter, illetve védelmi miniszter.

A vasárnapig tartó tanácskozás egyik központi témája a 2011 óta tartó szíriai polgárháború, amelyben hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik