Külföld
Detmold, 2016. február 11.
Reinhold Hanning, az egykori auschwitzi náci haláltábor õre autóval távozik a németországi Detmold bíróságáról pere elsõ tárgyalásának végén 2016. február 11-én. A 94 éves német férfit, aki 1943 januárja és 1944 júniusa között volt a láger SS-õre, a vád 170 ezer ember meggyilkolásában tartja bûnrészesnek. (MTI/EPA/Bernd Thissen)

Németországban újabb auschwitzi lágerőrt állítottak bíróság elé

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 11. 19:40

Németországban bíróság elé állították az auschwitz-birkenaui náci haláltábor egy újabb őrét, a 94 éves német férfi a vád szerint bűnrészes legalább 170 ezer ember meggyilkolásában, pere csütörtökön kezdődött az észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban.

A német sajtóban Reinhold Hanning néven azonosított nyugdíjas ellen a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1943 januárja és 1944 júniusa között végzett tevékenységével kapcsolatban emelt vádat a detmoldi tartományi bíróságon a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége.

A vádiratot az úgynevezett magyar akcióban (Ungarn-Aktion) keletkezett iratok elemzése alapján állították össze. Az 1944. május-júliusi műveletben csaknem 140 vasúti szerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót hurcoltak Auschwitz-Birkenauba. A vádlott az SS egy őrszolgálati feladatokkal megbízott egységében teljesített szolgálatot.

Az ügyészség szerint ebből adódóan pontosan tudta, hogy a táborban az emberölés milyen formáit alkalmazták, és azt is tudta, hogy a lágerbe deportált embereket csak azért tudták megölni, mert vigyáztak rájuk az őrök, akik közé ő maga is tartozott.

Legutóbb tavaly ítéltek el Németországban egy egykori auschwitzi lágerőrt. A 94 éves Oskar Gröningre négy év szabadságvesztés büntetést szabtak ki, amiért közreműködött a magyar akció során gázkamrába terelt emberek, legkevesebb 300 ezer fő meggyilkolásában.

A Reinhold Hanning ellen emelt vád sokkal szélesebb körű, az ügyészség álláspontja szerint a férfi a tábort működtető gépezetben betöltött funkciója révén bűnrészes a gyilkosságok valamennyi típusában, így gázkamra révén elkövetett emberölésekben és tömeges kivégzésekben, amelyeket a láger úgynevezett fekete falánál hajtottak végre, valamint – az ügyészség szóhasználata szerint – emberek “életkörülmények általi elpusztításában”, mindenekelőtt módszeres halálra éheztetésében.

A vádlott az első tárgyalási napon hallgatott. Azt már korábban elismerte, hogy őrként szolgált Auschwitz-Birkenauban, de tagadta a terhére rótt bűncselekményt.

A bíróság 12 tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót május 20-ra. A perbe belépett nagyjából negyven mellékvádló, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. A tárgyalást a sok résztvevő és a nagy sajtóérdeklődés miatt nem a bíróságon, hanem a helyi kereskedelmi- és iparkamara (IHK) épületében tartják. A tárgyalás egy kisebb incidenssel kezdődött, mert megjelent a helyszínen egy holokauszt-tagadásért elítélt, neonáci körökben ismert német nő, aki végül a tiltakozás hatására távozott az IHK-székháztól.

Az 1958-ban alapított ZSt korábban is foglalkozott lágerőrökkel, de vádemelést évtizedekig nem kezdeményezett, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítélet kiharcolására. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg.

Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva őt 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt időközben valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett. Oskar Gröning és Reinhold Hanning pere után még további három ember ügye kerülhet bíróság elé.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.