Nagyvilág

Lavrov: Moszkva konkrét tűzszüneti javaslatot tett

Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre és várja az amerikai választ, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, mielőtt csütörtökön Münchenben tárgyalóasztalhoz ült amerikai partnerével, John Kerryvel.

Lavrov közölte, hogy az orosz javaslatot az amerikai válasz ismeretében terjeszti majd a mintegy 20 országból álló, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) elé, amelynek képviselői a nap folyamán később gyűlnek majd össze tanácskozásra.

Kerry a maga részéről kijelentette, hogy a kétoldalú megbeszélés a szíriai konfliktus összes aspektusát érinti majd, és az Egyesült Államok a humanitárius segélytől a tűzszünet ügyéig minden kérdésben szeretne haladást elérni.

Az AP hírügynökség szerint Moszkva március 1-től kezdődő tűzszünetet javasol, de Washington szerint az további három hetet biztosítana Oroszországnak és a szíriai kormányerőknek a mérsékelt felkelőcsoportok szétzúzásához. Az Aleppó környékén végrehajtott orosz légicsapásokat élesen bíráló Washington azonnali fegyvernyugvást szeretne elérni. Aleppó a polgárháború kirobbanása előtt Szíria második legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború mintegy negyedmillió ember életét követelte, a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott Európában, és lehetővé tette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára, hogy ellenőrzése alá vonja Szíria és Irán jelentős részét. Elemzők szerint ha Aleppót elfoglalják a kormányerők, az fordulópontot jelenthet a szíriai polgárháborúban és a genfi tárgyalások szempontjából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik