Nagyvilág

A NATO hezitál, harcoljon-e az Iszlám Állam ellen

A NATO mérlegeli annak a lehetőségét, hogy önálló tagként csatlakozzék az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalícióhoz, mondta Brüsszelben Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezetésének köszönhetően most annak a lehetőségét mérlegeljük, hogy a NATO mint önálló tag csatlakozzon-e koalícióhoz, s ez jelentős előrelépés, hangoztatta az amerikai miniszter egy sajtótájékoztatón, miután a koalíciót alkotó, illetve abban megfigyelőként részt vevő országokat képviselő kollégáival tanácskozott.

A Szíriában és Irakban az Iszlám Állam ellen létrehozott, amerikai vezetésű koalícióban eddig a NATO 28 tagországa egyénileg vett részt, maga a szövetség – mint a kollektív védelem szervezete – távol tartotta magát ettől a csoporttól. Carter szerint az észak-atlanti szövetség “hozzáadott értéket” jelenthet a terroristák elleni harcban, hiszen felhasználhatja tapasztalatait például partnerei harci kapacitásának a megerősítésében, a kiképzésekben és a tanácsadásban.

Jelezte: a koalíciós partnerekkel a következő napokban-hetekben egyeztet majd arról, hogy mi legyen a NATO “megfelelő szerepe” ebben az együttműködésben.

Abban máris egyetértettek a csütörtöki tanácskozás résztvevői – mondta Ash Carter -, hogy “gyorsítani kell a hadműveleteket”. Az ezzel kapcsolatos amerikai operatív terveket a többiek egyhangúlag támogatták. Ez viszont a koalíció minden tagjától nagyobb áldozatvállalást követel meg – szögezte le a miniszter, hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam elleni harc iránt elkötelezett államoknak az eddigieknél több fegyvert, harci felszerelést, csapatot és pénzügyi hozzájárulást kell biztosítaniuk.

Elmondta: a koalíció tagjainak hatvan százaléka már növelte hozzájárulásait, egyharmaduk pedig azt ígérte, hogy kormányuktól kér majd felhatalmazást a további segítség megadására.

Hangoztatta, hogy márciusig “kézzelfogható sikereket” kell elérni a harcokban. “A legfőbb cél elpusztítani az Iszlám Állam által jelentett rosszindulatú daganatot, majd küzdeni az áttétek ellen nemzeteink megvédése érdekében” – fejtette ki Carter. E cél érdekében a két legsürgősebb feladat az iraki Moszul, valamint a dzsihadisták szíriai fellegvárának számító Rakka visszahódítása – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik