Nagyvilág

Basszam a német rendőrség kezére került

isis (Array)
isis (Array)
A Spiegel német lap feldobta a szír férfit a rendőrségnek, azok meg kimentek a megadott címre. Az Iszlám Állam egyik helyi parancsnokát csíphették el.

Dzsihadisták ellen razziáztak Németországban, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a rendőrök – írja a Spiegel. A lap egy turisztikai bevezető után (szép község Sankt Johann) rátér a lényegre is: szír menekülteket is telepítettek a festői településre. A bökkenő, hogy egyikük a lap szerint az Iszlám Állam korábbi tagja. Úgy tudni, a Basszam nevű férfi Deir el-Zúr környékén volt katonai parancsnok.

Klasszikus utat járt be: előbb csatlakozott az Aszad elnök ellen harcoló mérsékelt felkelőkhöz, majd az al-Kaida látszatra nyugatbarát iszlamista szárnyához, az al-Nuszrához, innen pedig az ISIS-hez vezetett az útja. A Spiegel bemószerolta őt a rendőrségnél, a német hatóságok pedig végre razziáztak egyet a szállásán (a héten a második hasonló rajtaütés volt ez).

Az is világos már, hogy Basszamot időközben elkapta a mérsékeltebb Szabad Szír Hadsereg, akik egy csomó pénzt elvettek tőle, amivel épp Törökországba tartott, majd másfél hét múlva valamiért elengedték. Ősszel érkezett Németországba, ahol elmondása szerint németül akart tanulni és szakácsként dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik