Nagyvilág

Meghalt a srebrenicai háborús bűnös

A 67 éves  Zdravko Tolimir szívrohamban hunyt el hágai börtönében.

A volt boszniai szerb tábornokot az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett több – köztük a srebrenicai – mészárlásban vállalt szerepéért ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre a hágai Nemzetközi Törvényszék. Zdravko Tolimir a boszniai szerb hadsereg vezetőjének, Ratko Mladicnak a “jobbkeze” volt a felderítés irányítójaként és a hágai perben megállapították felelősségét a srebrenicai vérengzésért.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette, azt a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Zdravko Tolimirt 2007-ben fogták el, és adták át a Nemzetközi Törvényszéknek. Ügyében első fokon 2012-ben született ítélet, amelyet 2015-ben másodfokon megerősítettek. A szerb sajtó úgy értesült, hogy a 67 éves egykori tábornok szívrohamban hunyt el. Nem Tolimir az első elítélt, aki a Nemzetközi Törvényszék fennállása óta börtönben halt meg. A hágai törvényszék börtönében hunyt el – perének befejezése előtt – 2006-ban Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök, valamint a scheveningeni börtönben követett el öngyilkosságot Milan Babic, a délszláv háború idején fennálló horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság vezetője. Mile Mrksic, a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének volt parancsnoka pedig egy portugáliai börtönben hunyt el, ahová a Nemzetközi Törvényszék ítélete után került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik