Nagyvilág

Elkezdődött a kulcsfontosságú előválasztás New Hampshire-ben

Eljött a nagy nap, amikor kiderülhet, ki állíthatja meg Donald Trumpot. Szavazni kezdenek a kis északnyugati állam híresen öntörvényű, és kiszámíthatatlan választói, akik több nagy politikus sírját megásták már.

Magyar idő szerint délután kettő órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és ezzel kezdetét vette az amerikai elnökválasztás egyik legfontosabb eseménye, az idén százéves New Hampshire-i előválasztás. A kis New England-i állam a hagyományoknak – és a helyi törvényeknek – megfelelően ez első, ahol rendes szavazáson, nem pedig az állami pártszervezetek által megtartott pártgyűléseken dönthetnek a két nagy párt szavazói, hogy kit szeretnének a demokraták és a republikánusok elnökjelöltjének. Idén leginkább arról dönthetnek, hogy ki lesz az a republikánus politikus, aki véget vethet Donald Trump ámokfutásának.

Ki lesz a második, ez a nagy kérdés

Minden arra mutat, hogy Trump – aki egy hete Iowában csak a számára hatalmas csalódással felérő második helyen végezett Ted Cruz texasi szenátor mögött – magabiztos győzelem elé néz New Hampshire-ben. A közvélemény-kutatások mind azt mutatják, hogy óriási előnnyel vezet vetélytársai előtt, és a szavazatok nagyjából harminc százalékára számíthat, míg a négy utána következő legerősebb jelölt 10-15 százalék között áll, a RealClearPolitics átlaga szerint.

Des Moines, 2016. január 29. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
A republikánus elnökjelöltek, Trump nélkül – Des Moines, 2016. január 29.

A nagy kérdés így nem az, hogy ki lesz az első, hanem az, hogy Trump mögött kik érik el a legjobb eredmény, és melyik jelölt lesz az, aki az elkövetkező hetekben igazán meg tudja majd szorongatni a New York-i milliárdos üzletembert. A Trumpot (és Ted Cruzt) mély utálattal figyelő pártvezetők, valamint a középutas republikánus jelölteket támogató pénzembere eddig leginkább kivárták, hogy Jeb Bush volt floridai kormányzó, Marco Rubio floridai szenátor vagy Chris Christie New Jersey kormányzója hogyan fog szerepelni New Hampshire-ben, hogy aztán a győztes mellé álljanak.

A kölyökképű szenátor nagy esélye

Pár napja még úgy tűnt, hogy Marco Rubiónak van a legnagyobb esélye a mezőny elé kerülni, miután az iowai előválasztáson a számára rendkívül jó eredménynek számító harmadik helyen végzett, alig lemaradva Trump mögött. Aztán jött republikánus elnökjelöltek hétvégi vitája, ahol Chris Christie brutálisan lealázta a fiatal floridai szenátort.

New Jersey kőkemény kormányzójának a kettőjük közötti szócsatában sikerült tökéletesen bemutatnia Rubio legnagyobb gyengeségét, a tapasztalatlanságot. Valamint azt, semmi mást nem tud, mint ugyanazt a betanult beszédet elmondani, újra és újra és újra, és csak hebegni-habogni képes, ha váratlan kérdést kap.

Ezzel Christie-nek pár perc alatt sikerült megtörnie a fiatal Rubio lendületét, akit ellenfelei már régóta azzal vádolnak, semmit sem ért még el rövid politikai karrierje alatt, csak annyit, hogy jó beszédeket tart. Ha Rubio nem a második helyen végez, az komoly csapás lesz számára, és akár kampánya végét, de legalábbis a vég kezdetét jelentheti elnöki reményeinek.

Christie-nek azonban jó szereplése várhatóan nem fog akkora lökést adni, hogy igazán jó eredményt érjen el, és a Trumpra vadászó falka élére kerüljön. Jeb Bush, azonban profitálhat Rubio megbicsaklásából.

Jeb Bush lendületbe jött

Az egy éve még a legesélyesebb jelöltnek tekintett, tavaly nyár óta azonban a közvélemény-kutatásokban folyamatosan lejjebb és lejjebb csúszó Bush az elmúlt napokban egyre magabiztosabbá vált. Kampányrendezvényein egyre többen jelennek meg, beszédei egy ügyesebben kampányoló, lazább és mégis erőteljesebb jelöltről árulkodnak, és kampánystábja újra bizakodóvá vált, hogy mégiscsak lehet esélye Bushnak egy jó szereplésre New Hampshire-ben. Ha van egy pillanat, ami ezt a változást bemutatja, az az alábbi, republikánus elnökjelöltek hétvégi vitáján történt felvétel.

Bush trump debate

Ráadásul Bushnak több hónapnyi szerencsétlen próbálkozás után végre sikerült egy igazán jó támadás bevinnie Trump ellen, felelevenítve, amikor az ingatlanmágnás a kisajátítási törvényeket kihasználva próbált meg kilakoltatni egy idős nőt a házából, hogy a helyére parkolót építsen egyik kaszinójához. Amikor a vitán ezzel támadta, Trump a szokásos stílusában próbálta elhallgattatni, de most először a közönség rendesen kifütyülte az ingatlanmágnást.

Bushnak sikerült pont az utolsó pillanatban összeszednie kampányát, és meg van rá az esélye, hogy Rubiót megelőzve megközelítse Trumpot, akire akár még egy igazán csúnya meglepetés is várhat New Hampshire-ben. Az, hogy minden várakozással ellentétben nem fog nyerni.

Trumpnak nagyon nyernie kell, hogy győztes legyen

A megalázó iowai második hely után a teljesen unortodox kampányt folytató milliárdos meglepő lépésre szánta el magát New Hamsphire-ben: megváltoztatta stratégiáját. Egészen mostanáig csak nagy gyűléseket tartott, mondott egy beszédet, majd távozott, és nem foglalkozott azzal, hogy beszélgessen is választókkal. Pedig New Hampshire-ben évtizedek óta az a nyertes stratégia, hogy a jelöltek szó szerint a választók nappalijában próbálják meggyőzni az embereket, hogy rájuk szavazzanak. Ezen felül önkéntesek jól szervezett seregét kell alkalmazni, hogy egyenként érjék el a megnyerhető szavazókat, ajtókon kopogtatva és telefonon hívogatva őket.

Generated by IJG JPEG Library
Donald Trump egy kis gyűlésen a New Hampshire-i Salemben, egy nappal az előválasztás előtt.

Trump ezt egyáltalán nem csinálta. Egészen az előző hétig. Akkor az utolsó pillanatban átszervezték kampányát, és az ilyen váratlan váltások bizony általában arra utalnak, hogy valami nagy gond van a kampánnyal. Trump úgy érezheti, bajban van, és már nem olyan nagyon magabiztos a győzelemben, mint Iowa előtt.

Még az a csoda is megtörténhet, hogy Trump végül nem az első helyen fog végezni, hiába mutatják azt a felmérések, hogy óriási előnye van.

A New Hamsphire-i szavazók ugyanis híresek arról, hogy csak az utolsó pillanatban döntik el, hogy kire adják le szavazataikat, és szinte minden évben megcáfolják a közvélemény-kutatások adatait. Erre számít Hillary Clinton is, aki nagyon le van maradva demokrata kihívója, Bernie Sanders mögött.

Clinton bekeményített

Az első női elnök történelmi címére pályázó Hillary Clinton egyre nagyobb és nagyobb veszélynek látja szociáldemokrata nézeteivel fiatalok tömkelegét megmozgató riválisát, Bernie Sanderst. Miután Iowában gyakorlatilag holtversenyben végeztek, Clinton minden visszafogottságot félretéve esett neki Sandersnek, Bill Clintonnal együtt sokkal hamarabb indítva támadást ellene, mint ahogy azt tették 2008-ban Obamával szemben.

A kettőjük közötti televíziós vitán „mesteri rágalmazással” vádolta meg Sanderst, amiért a vermonti szenátor fel-felemlegeti, hogy Clinton milyen sok pénzt kaszált a Wall Street-i pénzintézetektől beszédeiért, és milyen sok adományt kap a pénzügyi cégektől, arra utalva, ezért Clinton az ő érdekeiket védi Washingtonban. Aztán összekaptak azon, melyikük az igazi progresszív, majd végül Clinton elővette legfőbb ütőkártyáját, és többször, több helyen kijelentette: azért érik támadások, mert nő.

Ez utóbbi a kampány középpontjába került, miután Clinton több támogatója, köztük Bill Clinton is felhasználta Sanders elleni támadásokra. Ott volt a feminista nagyágyú, Gloria Steinem, aki gyakorlatilag kijelentette: a fiatal nők csak azért támogatják Sanderst, mert a szenátort sok fiatal fiú követi, a lányok pedig csak a fiúk miatt vannak mellette (majd később bocsánatot kért).

Aztán jött Madeleine Albright volt külügyminiszter, aki egy kampánygyűlésen közölte: külön helyet tartanak fent a pokolban azoknak a nőknek, akik nem segítik egymást. Bill Clinton pedig szexizmussal vádolta meg Sanders támogatóit, mert az interneten voltak páran, akik hímsovoniszta, nőgyűlölő kommenteket írtak Hillary Clintonnal foglalkozó cikkek alá.

An elderly man walks past campaign posters of US Democratic presidential candidates Hillary Clinton and Bernie Sanders in Manchester, New Hampshire, on February 5, 2016. / AFP / Jewel Samad
Hillary Clinton és Bernie Sanders kampányposzterei a New Hampshire-i Manchesterben

Mindezt azután, hogy meglepő módon New Hampshire-ben Sanders a nők körében népszerűbbnek számít, mint Hillary Clinton, amit látszólag nehezen tud elfogadni. Azonban az, hogy nőiességét hangsúlyozza, nem fog működni New Hampshire-ben, ahol a választók már régóta hozzá vannak szokva ahhoz, hogy nőket válasszanak meg vezető pozíciókba: jelenleg az állam kormányzója, valamint mindkét szenátora nő. Így Clinton egyedül azzal nem tudja magához édesgetni a női szavazókat, hogy ő is nő.

Clinton veresége nem lesz meglepő New Hampshire-ben, mindenki régóta arra számít, hogy Sanders végez majd az élen. Ugyanakkor Sandersnek mindenképpen hoznia kell az államot, ha versenyben akar maradni Clintonnal, és még egy nem túl erős győzelem is gyengítheti esélyeit az elnökjelölti cím megszerzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik