Külföld

A NATO és az EU elítélte, jaj!

24.hu
24.hu

2016. 02. 07. 16:50

Mindenki nagyon fel van háborodva Kim Dzsongun rakétakísérletén, és követelik, hogy hagyjon fel Phenjan a provokációkkal.
Korábban a témában:

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elítélte vasárnap az észak-koreai rakétakilövést. Stoltenberg az ENSZ BT határozatainak közvetlen megsértésének nevezte a történteket.

Stoltenberg szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa többször felszólította Phenjant, hogy függessze fel valamennyi, ballisztikus rakétaprogramhoz kapcsolódó tevékenységét, tartsa tiszteletben a korábban hirdetett kilövési moratóriumot, és ne hajtson végre semmilyen nukleáris, vagy ballisztikus rakétatechnológiával kapcsolatos kísérletet.

A NATO továbbra is felszólítja az észak-koreai hatóságokat, hogy tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek, ne lőjenek ki ballisztikus rakétákat, ne fenyegetőzzenek kilövéssel, és tartózkodjanak a további provokatív lépésektől.

Mogherini szerint Phenjan nyíltan és súlyosan megsértette kötelezettségeit. Fel is szólította az észak-korai vezetést, hogy kezdjen párbeszédet a nemzetközi közösséggel. Emlékeztetett, hogy Észak-Korea január elején “rendkívül komoly és jogellenes” kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Szerinte

ezek a lépések közvetlen fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére, a biztonságra a térségben és azon túl is. Tovább növelik a feszültséget a Korea-félszigeten, ami mindenkinek kárára válik.

Az olasz politikus közölte, hogy Phenjannak teljes mértékben, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul fel kell hagynia ballisztikus rakéták, nukleáris és más tömegpusztító fegyverek fejlesztésével. Észak-Koreának minden olyan intézkedéstől tartózkodnia kell, ami növeli a Koreai-félsziget feszültségét. Arra szólította fel az észak-koreai vezetést, hogy kezdjen hiteles és érdemi tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel, különös tekintettel a félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokra. Mogherini tudatta: az ENSZ BT vasárnap rendkívüli ülést tart az ügyben.

Észak-Korea vasárnap délelőtt lőtt ki nagy hatótávolságú rakétát, amivel az észak-koreai állami tévé szerint sikeresen pályára állítottak egy műholdat. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerint a kilövés célja a rakéta tesztje volt. Mindhárom ország elítélte a kilövést, és kezdeményezték az ENSZ BT rendkívüli ülését. A BT magyar idő szerint délután 5-kor ül össze. Ban Kimun ENSZ-főtitkár már reagált: felszólította az észak-korai vezetést, hogy hagyja abba provokatív akcióit – írja az MTI.

Frissítés: Az ENSZ BT is elítélt

Határozottan elítélte az ENSZ BT a rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában, hogy Észak-Korea rakétakilövést hajtott végre. A nyilatkozatban a BT megerősíti: “jelentős intézkedésekkel” fog válaszolni a január elején végrehajtott kísérleti atomrobbantásra.

Nevük mellőzését kérő diplomaták elmondták: a BT még a hónap vége előtt szavazhat arról a határozatról, ami újabb büntetőintézkedéseket rendel el Észak-Koreával szemben. A BT döntésénél fontos megjegyezni, hogy ehhez az Észak-Koreával elnézőbb Kínának és Oroszországnak is a javaslat mellé kellett állnia, mivel vétójoggal rendelkeznek a tanácsban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.