Nagyvilág

Észak-Korea atomrakétát tesztel és nemsokára robbant

Az észak-koreai műhold felbocsátására úgy kell tekinteni, mint egy interkontinentális ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletre, Phenjan már rendelkezik ilyen rakéták gyártásához szükséges technológiával, jelenleg pedig ötödik kísérleti atomrobbantására készül – közölték vasárnap dél-koreai parlamenti képviselők, miután tájékoztatást kaptak a titkosszolgálattól az Észak-Korea által vasárnap hajnalban végrehajtott rakétafelbocsátásról.

A törvényhozók szerint a Föld körüli pályára állított műhold tudományos szempontból egy fabatkát sem ér, mindössze kétszáz kilogrammos. Kétszer nehezebb ugyan a 2012-ben Észak-Korea által felbocsátott űreszköznél, de így is jóval kisebb súlyú, mint általában a műholdak, amelyek többnyire 800-1500 kilogrammot nyomnak – mutattak rá a képviselők.

Észak-Korea bejelentette vasárnap, hogy hajnalban nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat. A Kvangmjongszong-4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. A szöuli védelmi minisztérium közölte vasárnap, hogy dél-koreai és amerikai katonai szakértők kiemelték a tengerből a második rakétafokozat burkolatának darabjait.

A képviselők a titkosszolgálati tájékoztató után közölték azt is, hogy Phenjan újabb, immár ötödik föld alatti kísérleti atomrobbantására készül. Az első atomrobbantás 2006-ban volt, majd 2009-ben, 2013-ban és a múlt hónapban hajtott végre atomrobbantást. A legutóbbiról azt állította, hogy hidrogénbombát robbantott, de nyugati szakértők ezt kétségbe vonták. Azt mondták, hogy legfeljebb a hidrogénbomba egyik alkotóeleme, valószínűleg gyújtószerkezete lépett működésbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik